Het Belang van Limburg

Lachen geblazen op meest deprimeren­de dag van het jaar

-

Voelt u zich ook wat depri? Dan bent u niet alleen, want we zitten volop in de aanloop naar de meest deprimeren­de dag van het jaar. Die Blue Monday valt in 2020 op 20 januari. De gezellighe­id van Kerstmis is verdwenen, de lokroep van de lente nog veraf. Om de Vlaming wat op te beuren, geeft Telenet haar klanten die beschikken over Play (More) toegang tot ruim 25 zaalshows van Vlaamse komieken. Daarbij zit materiaal dat nergens anders te vinden is, zoals de vroege shows van Urbanus, of de meest recente van Jacques Vermeire en Adriaan Van den Hoof.

Schuld van de Australiër­s

Jacques Vermeire had al van Blue Monday gehoord. “Of ik maandag ook depressief ben? Nee, ik ben dat alle dagen”, grapt de komiek. “Persoonlij­k zou ik net denken dat ik in december het meest depressief ben, omdat het dan de donkerste dagen van het jaar zijn. We beleven een zachte winter en de dagen worden al langer. Daarom snap ik niet dat Blue Monday op 20 januari valt. Ach, ze blijven maar feestdagen uitvinden. Binnenkort zijn er 365 feestdagen op een jaar.”

Urbanus was het fenomeen onbekend. “Het was me ook niet opgevallen dat mensen nu in een dip zouden zitten. Ik had wel gemerkt dat het donkere dagen zijn, maar ik dacht dat dat kwam door die bosbranden in Australië.” (lacht)

Oude meuk

Veel van hun shows staan ondertusse­n op YouTube, maar lang niet alles. “Van zaalshows een en twee staat er veel online”, zegt Vermeire, “maar we hebben nooit toegestaan dat de latere shows 5 Voor 12, Veel Vijven en Zessen en Van 7 tot 77 op YouTube zouden komen. We willen schaarste creëren, want anders is dat nefast voor de interesse. Hoewel… Alle aflevering­en van FC De Kampioenen staan ook op YouTube en toch trekken de tv-uitzending­en nog veel kijkers.” Toch is Jacques blij met het initiatief. “Een kwarteeuw geleden verkochten we immens veel dvd’s, maar die markt is ingezakt. De jeugd zoekt materiaal via andere kanalen dan een dvd.” Ook Urbanus juicht het initiatief toe. “Ik zit al sinds 1974 in het vak. Het voordeel van een oude komiek te zijn, is dat je alles kent, van de cassetteke­s tot Spotify. Al die verschille­nde dragers zijn mooi meegenomen voor mij, want dan was er telkens weer een reden om

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium