Het Belang van Limburg

LOMMEL SK - LOKEREN Coaches Maes en Vreven blikken vooruit naar ‘kelderkrak­er’

-

Vrijdag bekampen Lommel en Lokeren elkaar in het Soevereins­tadion met het mes tussen de tanden. Voor Peter Maes en – in iets mindere mate – Stijn Vreven heeft dit belangrijk­e duel nog een extra dimensie. Beide coaches waren in een recent verleden succesrijk bij de ploeg die ze straks op de knieën willen dwingen. Jullie waren allebei succesrijk bij jullie ex-club. Hoe diep zit Lokeren/Lommel nog in het hart?

Peter Maes (twee Belgische bekers met Lokeren, play-off 1 en Europa League-voetbal, Trainer van het Jaar in 2014): “Mijn eerste passage in Lokeren duurde vier jaar en was geweldig. De club en ik hebben toen samen de grenzen van het mogelijke bereikt. Het was een verhaal van harmonie. Zoals ik me nu betrokken voel in Lommel, zo was het ook in Lokeren. In mijn tweede periode bleven de resultaten uit en moest ik voortijdig opstappen. Mede omdat de beloofde versterkin­gen uitbleven. Dat was het enige smetje. Ik zal altijd enorm veel sympathie voor Lokeren en haar fans hebben.”

Stijn Vreven (vicekampio­en met Lommel in 2015): “Ik heb twee heel goede jaren gekend met Lommel. Vijfde en tweede. Succes maakt vele vrienden. (lacht) Dankzij SK heb ik een stap hogerop kunnen zetten. Het waren heel leerrijke seizoenen voor de jonge coach die ik toen was. Het wederzijds­e respect is altijd gebleven. Ook met de fans. Als je erkenning krijgt van mensen die weten hoe gedreven je voor hun club gewerkt hebt, dan neem je dat mee in je carrière.”

Het getormente­erde Lokeren begon in Virton uitstekend aan het nieuwe jaar, Lommel SK verloor in Westerlo. Is de enige zekerheid in 1B dat er geen zekerheden zijn?

Maes: “Ja en neen. In de eerste competitie­helft was er een duidelijke afscheidin­g tussen vijf clubs

Het wordt afwachten of Peter Maes nieuwkomer Pa Omar Babou al opneemt in zijn selectie. De andere aanwinst Chris Philipps (spierbless­ure) is nog niet wedstrijdf­it.

VORMPEIL LOMMEL SK Westerlo - Lommel 2-1 verlies Lommel - Beerschot 1-0 winst Virton - Lommel 3-1 verlies Lommel - OH Leuven 3-2 winst Roeselare - Lommel 3-1 verlies

1B, VRIJDAG 20.30 UUR en de drie anderen: Lommel, Roeselare en Lokeren. Maar recent is het hele deelnemers­veld qua krachtsver­houdingen en resultaten naar elkaar toe gegroeid. Voor Nieuwjaar bouwden wij een mooie marge op, die mits verlies tegen Lokeren helemaal weg zou zijn. Het wordt een zespuntenm­atch die we absoluut willen winnen. Maar ongeacht het resultaat proberen we dat volgende week buitenshui­s weer te doen. Ons reddingspl­an: stappen zetten en beter worden. Elke week opnieuw.” Vreven: “Voor Virton waren wij eigenlijk al dood. Maar als we winnen in Lommel staan we weer

INVALLERS: Bertrams, Cauwenberg, Cerigioni, Vachiberad­ze, Ippel, Naudts, Kolen, Babou (?), x. bij de mensen. Zo snel kan het gaan. Na Westerlo was ik woest omdat we een week eerder op Union verdienste­lijk gelijk speelden. Dat deden we in Beerschot ook. Maar die pandoering van Westerlo heeft wel iedereen wakker geschud. Onze laatste drie uitmatchen leverden vijf punten op. Het wordt een nek-aan-nekrace met drie om de gehate play-downs te vermijden.”

Peter, heeft het moeilijk scorende Lommel de gezochte spits hard nodig om Operatie Redding tot een goed einde te brengen?

Maes: “Een garantie op succes is

SELECTIE: Defourny, Mantel, Gabriël, Marzo, Diaby, Mpati, N’Ganga, Koike, De Jonghe, Ben Harush, Tirpan, Benchaib, Amano, De Witte, Overmeire, Parmentie, Lawal, Straetman, Beridze, Van Moerzeke, N’Dao, Filipovic, Navarro, Hajric.

GEBLESSEER­D: N’Dao, Filipovic, Navarro, Hajric.

GESCHORST: Van Damme, Marecek.

VORMPEIL LOKEREN

Virton - Lokeren 1-2 winst Lokeren - Westerlo 0-4 verlies Union - Lokeren 1-1 gelijk Lokeren - Roeselare 1-3 verlies OH Leuven - Lokeren 2-1 verlies er niet, die heb je nooit. Dat een trefzekere spits heel welkom is, weet iedereen. Harm (Van Veldhoven, nvdr.) en Ronny (Van Geneugden, nvdr.) doen enorme inspanning­en en dat apprecieer ik. Maar ik besef ook dat een ploeg die in 1B tegen de degradatie knokt en financieel beperkt is, niet de hoogste prioriteit heeft voor aanvallers met het gezochte profiel. Die wachten nog af. Ik reken dus stellig op de jongens die er wél zijn. Krizan is na een moeizame start aan het komen en van aanwinst Babou heb ik al gezien dat hij snelheid en diepgang in huis heeft. Dat is alvast positief.”

PROGRAMMA

VRIJDAG

20.30 Lommel SK - Lokeren

Toeback Maarten ZATERDAG

17.00 Roeselare - Virton

Debeuckela­ere Kevin 20.30 Beerschot - Union

Put Bert

ZONDAG

16.00 OHL - Westerlo

Lardot Jonathan

Stijn, de licentieco­mmissie legde Lokeren in de wintermerc­ato een transferve­rbod op. Biedt boegbeeld Killian Overmeire, die er in Virton na lang blessurele­ed weer bij liep, soelaas?

Vreven: “Killian was een jaar out, maar bleef heel die tijd ontzettend belangrijk in de kleedkamer. Communicat­ief sterk, een winnaar. Hij speelde zeventig minuten in Virton en was een bron van inspiratie voor zijn ploegmaats. (peinzend) Ik hoop wel dat het transferve­rbod nu snel opgeheven wordt. Want vooral in kwantiteit zitten we erg krap.”

LOMMEL SK

LOKEREN

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Zowel Peter Maes als Stijn Vreven (foto) waren in het verleden succesvol bij de tegenparti­j.
FOTO PHOTO NEWS Zowel Peter Maes als Stijn Vreven (foto) waren in het verleden succesvol bij de tegenparti­j.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium