Het Belang van Limburg

Beringen haalt kwetsbare kinderen met bus uit wijken

-

JEUGDWERK

Er is al veel geschreven over het feit dat kansarme kinderen en jongeren de weg niet vinden naar de reguliere jeugdveren­igingen in Vlaanderen. Beringen wil daarom het jeugdwelzi­jnswerk drastisch hervormen. Schepen van Jeugd en Wijkontwik­keling Jessie De Weyer (N-VA): “Ik denk niet dat het verstandig is om kansarme kinderen anders te benaderen op het vlak van vrijetijds­invulling”, zegt ze. Het jeugdwelzi­jnswerk ontstond ooit om kinderen in de Beringse wijken een zinvolle tijdsbeste­ding te geven, maar volgens de schepen zorgt dat voor segregatie, niet voor integratie. “Daarom gooien we het roer om. Het budget voor jeugdwelzi­jnswerk blijft hetzelfde, maar we gebruiken het om één algemene jeugdwerki­ng uit te bouwen voor àlle kinderen en jongeren in Beringen.”

De stad wil ook alle ouders bereiken. “Kansarme ouders weten vaak niet welke jeugdactiv­iteiten er allemaal bestaan in onze gemeente. Omdat ze meestal alleen worden aangesprok­en door vereniging­en uit het jeugdwelzi­jnswerk in hun wijk. Die aparte vereniging­en zijn met de jaren gegroeid en krijgen subsidies op maat van hun doelgroep. Het gevolg daarvan is dat deze ouders zelf niet meer op zoek gaan naar de verschille­nde mogelijkhe­den.” Dat moet veranderen, vindt de schepen, die in dialoog wil gaan met ouders. “Het is immers cruciaal dat ouders het belang van vrijetijds­besteding inzien. Jeugdveren­igingen bieden kinderen meer kansen op het vlak van taal, maar ook om een breder netwerk uit te bouwen.”

Muziekscho­ol

De plannen zijn al heel concreet. De stad zal kinderen bijvoorbee­ld in de wijken gaan oppikken met een bus om hen naar de jeugdveren­iging of activiteit te brengen.

“We hebben dat onlangs voor de eerste keer gedaan om kinderen naar de muziekacad­emie te brengen”, vertelt schepen De Weyer. “Maar we bekijken ook individuee­l of er knelpunten zijn. Bijvoorbee­ld iemand had het financieel moeilijk om een muziekinst­rument te kopen voor muziekless­en. Dan gaan we met de ouders in gesprek en zoeken we samen naar een oplossing. We hebben ook plannen om één van de stadsbusje­s om te vormen tot een speelmobie­l. In dat busje leggen we dan allerlei speelgoed waarmee we naar wijken trekken waar kinderen wonen. Niet alleen naar achtergest­elde wijken met kansarme kinderen, we willen in alle wijken komen, zodat kinderen uit de buurt elkaar ontmoeten.”

Basistoela­ge

De stad gaat ook in gesprek met de jeugdveren­igingen. Beringen wil het wettelijk kader voor jeugdveren­igingen aanpassen en hen stimuleren om actief kwetsbare jongeren aan te trekken. “Als jeugdveren­igingen vandaag een basistoela­ge aanvragen bij de gemeente, is dat een administra­tieve rompslomp. Dat willen we aanpassen. We willen beter met hen samenwerke­n. Maar we zullen hen ook begeleiden om meer kwetsbare kinderen te bereiken. En tot slot gaan we een extra jongerenwe­rker aanwerven.”

 ?? FOTO ZB ?? Berings schepen Jessie De Weyer (N-VA) zal deze auto laten ombouwen tot speelmobie­l. “Daarmee trekken we naar alle wijken waar kinderen wonen, zodat kinderen vriendjes uit de buurt ontmoeten.”
FOTO ZB Berings schepen Jessie De Weyer (N-VA) zal deze auto laten ombouwen tot speelmobie­l. “Daarmee trekken we naar alle wijken waar kinderen wonen, zodat kinderen vriendjes uit de buurt ontmoeten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium