Het Belang van Limburg

Buschauffe­urs willen niet meer gefilmd worden

- DE LIJN HASSELT Werner Rommers

Chauffeurs en vakbonden bij De Lijn zijn het beu dat reizigers hen te pas en te onpas filmen, vaak uit frustratie omdat de bus weer eens (veel) te laat is. “Dat leidt vaak tot filmpjes die volledig uit hun context zijn gerukt. Chauffeurs zijn die rol van boksbal kotsbeu.”

De onvrede bij veel chauffeurs van De Lijn zit zó diep dat de socialisti­sche vakbond onder haar leden tips heeft verspreid hoe ze filmende reizigers weerwerk kunnen bieden, bijvoorbee­ld door hen duidelijk te maken dat ze de privacy schenden. Chauffeurs krijgen ook de raad om bijstand te vragen van controleur­s van De Lijn of zelfs van de politie, en ook om altijd officieel een klacht in te dienen wanneer reizigers hen ongevraagd beginnen te filmen. Steven Steyaert van de Belgische Transportb­ond (BTB): “We merken bij veel reizigers een grote frustratie over de problemen bij De Lijn. Mensen zien hun bus afgeschaft, of ze kunnen pas opstappen met veel vertraging, en dan moet heel vaak de chauffeur het ontgelden. Ze stappen boos op, met de gsm in de aanslag, om al filmend hun beklag te doen. Of ze liggen op vinkenslag om het rijgedrag van de chauffeur te filmen, waarna ze de beelden zonder enige context op het internet zetten. Onze chauffeurs zijn deze constante Big Brother-toestanden kotsbeu.”

Klap op de vuurpijl is een recente oproep van het VRT-actualitei­tenmagazin­e

Pano. Dat vroeg aan de mensen via Facebook om “goede en slechte reizigerse­rvaringen te filmen met de gsm” en die filmpjes aan de redactie door te sturen.

“Viseren geen chauffeurs”

Veel chauffeurs van De Lijn zagen de oproep echter vooral als een extra uitnodigin­g om vooral filmpjes te maken van henzelf. “Onze telefoon stond roodgloeie­nd”, aldus nog de vakbond, die “de nodige stappen heeft genomen om chauffeurs te beschermen.” Marc Descheemae­cker, voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn, haalde gisteren tijdens een gedachtewi­sseling over De Lijn in het Vlaams Parlement ook uit naar de oproep van Pano. De redactie van Pano beklemtoon­t dat ze met haar oproep “geen chauffeurs viseert, integendee­l. We zoeken algemene ervaringen van reizigers van De Lijn, zowel slechte als goede”, zegt eindredact­eur Pascal Seynhaeve. “Dat kan gaan over een afgeschaft­e lijn of defecte informatie­borden, maar evengoed over hoe belangrijk een bestaande buslijn is voor een bepaalde wijk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium