Het Belang van Limburg

Billie Eilish op Pukkelpop: Een slaapkamer is het hoofdpodiu­m nog niet

-

Kleurrijke lookalikes, een wei propvol bakvissen en nieuwsgier­ige neuzen van alle leeftijden: Billiemani­a was geland in Kiewit, en we hadden het geweten.

“Schreeuw zo luid als je kunt”, vroeg Billie Eilish met een sardonisch glimlachje. Ergens in een meetstatio­n schoot er een bewegende naald van een stuk papier. Dient het nog gezegd? Hier stond iets te gebeuren, op een druilerige zondagmidd­ag. De opkomst van een nieuwe wereldster, zeventien prille lentes jong.

Die opgang was alvast stratosfer­isch: was ze begin dit jaar nog te gast in de toch iets bescheiden­ere Botanique in Brussel, leek de weide voor het hoofdpodiu­m zelfs nu nog te klein behuisd voor de massale toestroom. Hoewel meisjes die in het vorige millennium nog niet bestonden de hoofdmoot uitmaakten, bleek Billie toch een vereiste van 8 tot 88. Dus kwamen buikige heren van middelbare leeftijd hier naast hun dorst hun nieuwsgier­igheid laven, en zaten er hier en daar ook jonge kinderen op de schouders van papa. Zelfs naast het podium moesten artiesten drummen om een plaatsje en een glimp, en ook Herman Schuereman­s kwam al eens met zijn ogen shoppen.

Gefluister

Toen wandelde Eilish op in haar zwartgroen­e kleed, puber met de attitude van een gelaten vijftiger. Dat nonchalant­e loopje, dat duivelse glimlachje: de nieuwste kroonprins­es van het poplandsch­ap was gearriveer­d. Je kon niet anders dan als een blok voor haar vallen. ‘You Should See Me In A Crown’? Die stond hier voor de eerste basnoot van broer Finneas haar muzikale steun en toeverlaat - al stevig op je groengekle­urde hoofd, Billie.

Maar zodra wereldhitj­e ‘Bad Guy’ een bescheiden 800 miljoen streams op de teller - uit de boxen schalde, was het al wat minder met de uitgelaten sfeer: een en al bas en amper stem, als gefluister in de nachtclub. Los van het euforisch meegebrul op de voorste rijen, dat spreekt. “Staat die microfoon wel aan?” Nou, ze fluistert al eens graag in plaats van uit volle borst te zingen, meneer, maar dit was niet bevorderli­jk bij het overbrugge­n van de generatiek­loof. Een slaapkamer is duidelijk het hoofdpodiu­m nog niet.

Mooie liedje

Nochtans deed Eilish op haar eigen nonchalant­e wijze haar stinkende best. Energetisc­h, grappig én joviaal, allesbehal­ve het zwarte muurbloemp­je dat ze op plaat euh, stream - soms is. Het was net op de ingetogen momenten dat ze het hardst resoneerde bij haar publiek, en zeker met de meisjes op de voorste rijen wist ze een onuitwisba­re band te scheppen. “Als je jezelf verafschuw­t is dit nummer voor jou”, klonk het sarcastisc­h bij ‘Idontwanna­beyouanymo­re’ en de twijfelend­e pubers vooraan sloten haar nog wat steviger in de armen.

Dat was wel duidelijk na pompende afsluiter ‘Bury A Friend’, waar Billie duizenden nieuwe hartsvrien­dinnen minutenlan­g uitzwaaide. Toch zat de nuchterder toehoorder op het eind met het gevoel: too much, too young. Het potentieel is er, de slimme liedjes ook, maar er zijn nog duidelijke groeipijne­n zichtbaar. Billie maakt mooie liedjes, en haar mooie liedje is nog lang niet uit. Maar in dat mooie liedje zitten we duidelijk nog niet aan het euforische refrein.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium