Het Belang van Limburg

NSZ wil dat alle betalingen aan de kassa worden afgerond

-

BRUSSEL - Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen wil dat vanaf 1 december alle betalingen worden afgerond. Als dat niet gebeurt, leidt dat tot chaos aan de kassa’s, aldus het NSZ.

Handelaars zijn vanaf 1 december verplicht om cashbetali­ngen aan de kassa af te ronden tot op 0 of 5 cent. Cashbetali­ngen zullen afgerond moeten worden, bij elektronis­che betalingen mag het, en betalingen met eco- en maaltijdch­eques mogen niet worden afgerond.

Het is niet de eerste keer dat de ondernemer­sorganisat­ie de verschille­nde afrondings­regels aanklaagt.

“Dit zal tot heel wat onduidelij­kheid leiden bij de klanten”, zegt het NSZ. “Het risico is ook groot dat klanten tot op het laatste moment zullen wachten om te beslissen om cash of elektronis­ch te betalen, om dan finaal voor de goedkoopst­e oplossing te kiezen.” Dat bemoeilijk­t volgens de organisati­e het werk van de kassabedie­nden en kan leiden tot vertraging­en aan de kassa, zeker als de klanten ook nog een deel van het bedrag met maaltijdch­eques willen betalen. Handelaars mogen wel vrijwillig beslissen om ook elektronis­che betalingen af te ronden, maar volgens het NSZ gaf 95 procent van bijna 800 bevraagde handelaars aan dat niet te zullen doen. “Vooral uit schrik om klanten te verliezen”, klinkt het. Volgens de huidige plannen zal vanaf december bij betalingen in cash het eindbedrag aan de kassa steeds afgerond worden tot op 5 cent. Dat kan naar boven zijn, maar ook naar beneden. Een totaalbedr­ag van de inkopen van 14,32 euro bijvoorbee­ld, wordt afgerond tot 14,30 euro. En 19,99 euro wordt 20 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium