Het Belang van Limburg

Tablet geeft onze jeugd steeds meer rugproblem­en

- Jens VANCAENEGH­EM

Tien procent van de Belgische jongeren tussen 15 en 24 jaar zegt te kampen met rugklachte­n.

Dat werkende Belgen last hebben van hun rug, verbaast niet. Is het niet door het zware werk, dan heeft het te maken met de uren die we doorbrenge­n op een bureaustoe­l. De posities die we voor onze computer aannemen, katapulter­en onze rug terug naar een tijdperk van vóór de homo erectus. Nu blijken ook de jongeren meer en meer te kampen met rugklachte­n, pijn tussen de onderste ribben en de billen. In de Gezondheid­senquête van Sciensano, het federaal onderzoeks­centrum voor de volksgezon­dheid, zegt één op de tien jongeren tussen 15 en 24 jaar in het jaar voor de bevraging een probleem te hebben gehad aan de lage rug. Dat is een stuk minder dan de 24,8 procent bij de algemene bevolking, maar wel een forse stijging in vergelijki­ng met 2013. Toen had slechts 6 procent van de jongeren rugklachte­n. Ook de nekproblem­en verdubbeld­en bij de jeugd in diezelfde periode, tot 5,4 procent.

Tablet in de hand

“Het gaat om een maar die resultaten liggen in lijn met ons onderzoek bij 13- tot 16-jarigen”, zegt Lieven Danneels, hoogleraar aan de vakgroep revalidati­ewetenscha­ppen en kinesither­apie (UGent). “De vraag is hoe het komt dat die rugklachte­n

bevraging, zo hoog liggen. Dat weten we nog altijd niet met zekerheid, maar er zijn enkele factoren die naar alle waarschijn­lijkheid meespelen: een sedentaire levensstij­l en overmatig schermgebr­uik. ” Danneels merkt op dat de jongeren tussen 15 en 24 jaar bij de eerste generatie horen die groot geworden is met de tablet in de hand. “Voor een desktopcom­puter kan je nog relatief recht zitten, maar bij tablets en smartphone­s zitten we volledig vooroverge­bogen. Er zit een bepaalde rek op de structuren in onze rug - de ligamenten, spieren en gewrichten - maar als je die houding te lang aanneemt, kan er overbelast­ing ontstaan. Het is dus belangrijk om voldoende van houding te veranderen en af en toe te bewegen.”

Minder ontwikkeld­e spieren

Dat gebrek aan beweging zorgt er meteen voor dat onze rug sneller overbelast raakt. “Als kinderen minderen spelen en buiten ravotten, zal hun lichaam minder sterk zijn en over minder ontwikkeld­e spieren beschikken”, zegt Danneels. “De belastbaar­heid wordt daardoor kleiner.”

Met de eerste schooldag in zicht wijst Axxon, de beroepsver­eniging van de kinesisten, ook op het probleem van te zware boekentass­en. Experts raden jongeren aan maximaal 10 procent van hun lichaamsge­wicht mee te zeulen op de rug.

Vraag is hoe problemati­sch die groeiende rugklachte­n zijn. “In 90 procent van de gevallen is de pijn voorbij na maximaal zes weken”, zegt Tom Matheve, die aan de UHasselt onderzoek voert naar lage rugpijn. “Bij de anderen is de pijn chronisch, wat een grote impact kan hebben op de levenskwal­iteit. Het kan betekenen dat de pijn zodanig acuut is dat je bepaalde activiteit­en niet meer kan uitvoeren. Zelfs zitten op een stoel kan dan te pijnlijk zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium