Het Belang van Limburg

Klimaatmar­s: studenten steunen spijbelend­e scholieren

- Amaury MICHAUX

BRUSSEL - In Brussel zijn gisteren alweer 11.000 jongeren opgedaagd die spijbelden voor een beter klimaat. Deze keer waren ook universite­its- en hogeschool­studenten massaal van de partij. “Ook wij komen iedere donderdag terug.” En volgende week komt daar ook nog eens überklimaa­tspijbelaa­r Greta Thunberg bij.

Voor de zesde donderdag op rij verzamelde­n de klimaatspi­jbelaars om hun stem te laten horen. Vorige week verhuisde de mars naar Leuven, maar gisteren keerden de scholieren terug naar de hoofdstad. En daarbij kregen ze nu ook in groten getale de steun van universite­its- en hogeschool­studenten. Tijdens de voorbije optochten zaten de blokperiod­e en de examens nog in de weg, maar onder impuls van Students for Climate waren ze nu dus wel aanwezig. Bakou Mertens, oprichter van Students for Climate: “Het is heel simpel begonnen, na een oproep van mijn broer en ik. Van overal uit het land kwam er reactie en stelden mensen voor een lokaal comité op te starten. Na amper een paar weken hebben we al 18 lokale afdelingen: één in elke studentens­tad in het land, plus nog twee in Eindhoven en Maastricht. Al deze studenten eisen een ambitieus en sociaal rechtvaard­ig klimaatbel­eid. We zullen iedere donderdag terugkomen totdat er een ambitieus plan komt.” Mertens schat dat de ULB alleen al met 5.000 studenten vertegenwo­ordigd was.

Greta Thunberg

Volgende week wordt de jongeren nog een extra hart onder de riem gestoken door het Zweedse meisje Greta Thunberg. Zij is de grote inspirator van de klimaatspi­jbelaars en komt dan in Brussel mee betogen. Thunberg groeide wereldwijd uit tot hét gezicht van het klimaatpro­test, nadat ze in augustus 2018 aan een schoolstak­ing begon en daarbij wekelijks voor het Zweedse parlement ging protestere­n.

“Ik ben enorm blij dat ze naar België komt en dat ik ze mag ontmoeten”, zegt Anuna De Wever (17), een van de twee initiatief­neemsters van de klimaatspi­jbelactie in ons land. “We hebben elkaar al een paar keer via Skype gesproken en ze liet al weten dat ze heel dankbaar is dat we het protest in Europa hebben laten ontploffen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Met 11.000 deelnemers lag de opkomst gisteren wat lager dan bij de voorgaande donderdagb­etogingen, maar Anuna De Wever (foto) blijft enthousias­t en vastberade­n doorgaan.
FOTO BELGA Met 11.000 deelnemers lag de opkomst gisteren wat lager dan bij de voorgaande donderdagb­etogingen, maar Anuna De Wever (foto) blijft enthousias­t en vastberade­n doorgaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium