Het Belang van Limburg

Lea ‘Merlina’ Couzin (84) schittert in ‘The Voice Senior’

“Je schrijft je niet meer in om een carrière uit te bouwen”, zegt coach Walter Grootaers fijntjes over ‘The Voice Senior’, de versie voor zestigplus­sers die vrijdag start. Maar sommige kandidaten hebben die rijkgevuld­e carrière al. Zoals Lea Couzin (84),

- Benjamin PRAET

“Schat, weet je wat ik vannacht heb gezien? ‘Ik zag de sterren. En de maan, in haar laatste kwartier. God, dat deed mij zo’n plezier.’” Met dat versje maakte Lea Couzin haar man eerder die ochtend wakker. Het vat hun hele relatie: speels, met veel humor. Het maakt ook duidelijk hoe ze op haar 84ste in het leven staat: met het enthousias­me van een jong meisje. “Je ziet vaak hoe mensen van onze leeftijd – of zelfs jonger – elkaar niets meer te vertellen hebben. Vreselijk. Onlangs waren we op restaurant, met naast ons een koppel dat een halfuur deed over één glaasje wijn en gewoon voor zich uit zat te staren. Dan ben ik blij dat wij nog goesting hebben in het leven.”

Het verklaart ook hoe Couzin zich inschreef voor ‘The Voice Senior’: impulsief. “‘Ga ik dat goed doen?’, vroeg ik me af. Ik weet dat ik meer een verteller ben dan een zangeres. In het Frans hebben ze daar een mooi woord voor: diseuse, een samentrekk­ing van dire (zeggen, nvdr.) en chanteuse (zangeres, nvdr.). Maar ik wou Vlaanderen graag het liedje ‘Juffrouw Nifterink’ van Robert Long leren kennen. En proberen te ontroeren zonder te tranerig te worden. Ik heb er geen seconde spijt van gehad, ‘The Voice’ was een fantastisc­he ervaring.” Meermaals tijdens ons gesprek begint Couzin luidop te zingen. Zoals haar Ant- werpse versie van het Franse chanson ‘Mon Homme’. “Als je me straks niet meteen vindt, hoor je me wel”, roept ze lachend naar haar echtgenoot Staf aan de andere kant van de perszaal. En dan: “Staf was er altijd, bij mij, en dat moet zo blijven. Anders vallen er klappen.” De twee traden vanaf de jaren 70 ook vaak samen op. Zij achter de microfoon, hij op gitaar of piano. “Maar de jongste tijd lukt dat niet zo goed meer. Staf heeft artrose, waardoor zijn vingers verkrampen.”

Merlina

Lea Couzin nestelde zich in het collectiev­e geheugen dankzij haar rol in de jeugdserie ‘Merlina’, die in de jaren 80 vijf jaar lang te zien was op de toenmalige BRT. “Die reeks is echt een hoogtepunt in mijn leven. Zo niet hét hoogtepunt.” De handtekeni­ngen zijn intussen selfies geworden. Maar Couzin is populair gebleven. Bij de generaties die opgroeiden met ‘Merlina’, maar net zo goed bij de jongsten. Met dank aan haar gastrol van MariePaule, de moeder van Marc Vertongen, in ‘FC De Kampioenen’. “Dat doet me zo’n deugd. Ik maak ook graag voor iedereen tijd. Zolang ze fatsoenlij­k en beleefd zijn. Onlangs at ik frietjes bij Sergio Herman in Antwerpen. Ik stak net een grote hap in mijn mond, toen iemand me fotografee­rde. ‘Mevrouw, zei ik, vraag dat toch even. Dat is voor u een kleine moeite en voor mij een groot plezier.’”

Als je Couzin vraagt naar haar leeftijd, antwoordt ze met een knipoog: “Een jaar ouder dan mijn tandjes.” Aan uitbollen denkt ze dus nog niet. “Met de voetjes omhoog? Enkel ’s avonds, na een drukke werkdag. Ik ben niet meer van de jongsten, maar daar ben ik blij om. Dat betekent dat ik al lang op deze bol heb mogen rondlopen.”

→ ‘The Voice Senior’, vanaf vrijdag 7 december om 20.35 uur bij VTM

 ?? FOTO KRISTOF GHYSELINCK ?? Maakt Lea Couzin zich vrijdag nog onsterfeli­jker voor tv-kijkend Vlaanderen?
FOTO KRISTOF GHYSELINCK Maakt Lea Couzin zich vrijdag nog onsterfeli­jker voor tv-kijkend Vlaanderen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium