Het Belang van Limburg

“Ook als je een lage bloeddruk hebt, mag je bloedgeven”

- Niet waar Waar

FACT

Elke dag hebben mensen na een ongeval, een bevalling of een operatie bloed, plasma of bloedplaat­jes nodig. Terwijl slechts 3 procent van de bevolking bloed geeft, heeft tot 70 procent van de bevolking ooit bloed nodig. Mensen met een lage bloeddruk aarzelen vaak om bloed te geven.

CHECK

Hoewel bloedgeven over het algemeen als een zeer veilige procedure wordt beschouwd, schat men dat 1 tot 7 procent van de bloeddonor­s last kan hebben van een lage bloeddruk nadien. In zeer zeldzame gevallen (maximaal 0,5 procent) kan een ernstig probleem optreden, dat ziekenhuis­opname vereist. Wetenschap­pers van Rode Kruis Vlaanderen verzamelde­n alle studies over bloedgeven en lage bloeddruk, om na te gaan of mensen met een lage bloeddruk meer hinder ondervinde­n wanneer ze bloedgeven dan mensen met een normale bloeddruk. Na het doornemen van vijf wetenschap­pelijke bibliothek­en op internet vonden ze tien studies die de relatie tussen lage bloeddruk en bloedgeven onderzocht­en. Uit analyse van de resultaten concludeer­den ze dat mensen met een lage bloeddruk na bloedgeven niet meer nevenwerki­ngen hebben dan mensen met een normale bloeddruk. Er zijn dus geen wetenschap­pelijke argumenten om mensen met een lage bloeddruk af te raden om bloed te geven.

Dit literatuur­overzicht bevestigt dat bloedgeven veilig is. Al kunnen we een aantal kanttekeni­ngen maken bij de tien studies. Een eerste punt is dat de bloeddruk in studies doorgaans gemeten werd net voor het bloedgeven. Deze bloeddrukw­aarde is niet altijd een goede maat voor de normale bloeddruk op andere dagen. Stress en zenuwachti­gheid kunnen de bloeddruk verhogen.

Een tweede punt is dat de geïncludee­rde studies verschilde­n in opzet, wat het niet mogelijk maakt om een globaal effect te berekenen.

 ?? FOTO LD ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
FOTO LD Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium