Het Belang van Limburg

Helft van kankers treft zeventigpl­ussers

Specifieke­re behandelin­g nodig voor oudere kankerpati­ënten, zeggen experts

- Tom LE BACQ

HASSELT - De helft van alle mensen die kanker krijgen in ons land, is zeventig jaar of ouder. “Door de vergrijzin­g neemt dat aantal toe”, zegt Nancy Van Damme van het Kankerregi­ster. “Ze verdienen meer aandacht.” Want de behandelin­g is vaak niet genoeg afgestemd op hun specifieke situatie.

Ze maken 13 procent uit van de totale bevolking, en toch maken 70-plussers bijna de helft uit van alle mensen die kanker krijgen in ons land. Dat blijkt uit een studie van het Kankerregi­ster. Ruim 31.000 mensen van 70 jaar of ouder kregen in 2016 het verdict kanker te horen van hun dokter, dat is 46 procent van het totale aantal nieuwe kankergeva­llen. Het gaat om een stijging met bijna een vijfde tegenover 2004. Eén op de tien zeventiger­s kreeg de afgelopen tien jaar te horen dat hij kanker heeft.

“Dat komt omdat de bevolking vergrijst en er dus meer zeventigpl­ussers zijn dan vroeger”, zegt Nancy Van Damme van het Kankerregi­ster. Prostaat-, long- en dikkedarmk­anker bij de mannen en borst-, dikkedarm- en longkanker bij de vrouwen zijn de meest voorkomend­e vormen bij zeventigpl­ussers. Ze hebben minder kans op overleven dan wie jonger is: bij prostaatka­nker is het drie procent minder kans, dat is een klein verschil. Maar bij maagkanker ligt de overleving­skans een kwart lager.

Beter screenen

Dat komt omdat de behandelin­g vaak niet specifiek genoeg toegespits­t is op ouderen. “We moeten meer naar de algemene gezondheid­stoestand kijken van oudere patiënten”, zegt professor Hans Wildiers van het UZ Leuven, die specifiek onderzoek voerde naar de behandelin­g van zeventiger­s. “Een patiënt met geheugenpr­oblemen kan moeite hebben met het correct innemen van medicijnen. Een bejaarde die met ondervoedi­ng kampt, moet eerst voor dat voedingspr­obleem behandeld worden voor er chemothera­pie gestart wordt. Het is onverantwo­ord om geen oog te hebben voor die speciale noden.” We hebben wel meer kans om kanker te overleven dan vroeger, zowel zeventiger­s als jongere ge- neraties. “Voor dikkedarmk­anker is de kans op overleven het sterkst gestegen de afgelopen tien jaar: 4,5 procent.”

Dat is onder meer te danken aan een betere screening: de overheid biedt die sinds 2013 aan. Bij welke andere vorm zou zo’n screening ook zijn nut hebben? “Bij de vaakst voorkomend­e vorm – prostaatka­nker – minder”, zegt Van Damme. “Daar ligt de overleving­skans al heel hoog, boven de 90 procent. Bij longkanker zou het misschien wel helpen om de bevolking preventief te screenen.”

 ?? FOTO B ?? Ze maken 13 procent uit van de totale bevolking, en toch maken 70-plussers bijna de helft uit van alle mensen die kanker krijgen in ons land.
FOTO B Ze maken 13 procent uit van de totale bevolking, en toch maken 70-plussers bijna de helft uit van alle mensen die kanker krijgen in ons land.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium