Het Belang van Limburg

“Boven onszelf uitstijgen”

Michel Preud’homme kruipt in underdogro­l

- Van onze verslaggev­er Pieter VANLOMMEL in Krasnodar

Veertien graden en een aangenaam zonnetje, Krasnodar is niet wat je van Rusland in november zou verwachten. Het maakt de verre verplaatsi­ng wat aangenamer voor de Rouches, ook al beseft coach Michel Preud’homme dat hij voor een cruciaal Europa League-duel staat. En dat het échte Standard stilaan mag opstaan. “Thuis tegen Krasnodar en Akhisar moesten we ook absoluut winnen. Dat verandert dus niks voor ons”, aldus MPH.

In het hypermoder­ne Krasnodar stadion is zelfs de perszaal state of the art. Een 150-tal lederen zitjes, marmeren wanden, uitstekend­e belichting, … zelfs een coach met tonnen ervaring als Michel Preud’homme leek ervan onder de indruk. “De accommodat­ie is formidable”, grijnsde de Standard-coach toen hij zijn persconfer­entie opende. “Een mooie gelegenhei­d voor de spelers om in zo’n decor te kunnen spelen.” Geen enkel team in groep J kan vanavond de kwalificat­ie voor de zestiende finales al op zak steken. Het houdt zo de druk een klein beetje van de ketel voor de Rouches. Maar een Luikse zege zou wel een flinke opsteker betekenen na een zoveelste serie ups en downs. “Tegen Akhisarspo­r moesten we ook absoluut winnen, thuis tegen Krasnodar ook. Dus dat is niet nieuw voor ons”, lachte Preud’homme. “Laat ons het erop houden dat we niet mogen verliezen, dan hebben we alvast een voordeel tegen Krasnodar bij een eventuele gelijke stand na zes matchen. Net als Sevilla en Krasnodar, die op papier sterker zijn dan wij, tellen we nu zes punten. We hebben dus al goed werk geleverd in Europa. Maar als we willen doorstoten, zullen we boven onszelf moeten blijven uitstijgen.”

Geen ruimte geven

De tegenstand vanavond is inderdaad niet van de poes. Het team van de ambitieuze en steenrijke voorzitter Sergey Galitsky legde in eigen huis al Sevilla over de knie en in de sterk bezette Russische competitie staat het op plaats drie. “Als je Krasnodar laat combineren, krijg je enorme problemen”, besefte ook Preud’Homme. “Ze hebben veel technische spelers die goed tussen de lijnen lopen én ze hebben veel scorend vermogen.” Dat Galitsky het groots ziet met zijn team, konden we zelf vaststelle­n op weg naar het stadion. Het oefencompl­ex telt maar liefst tien terreinen bestaande uit verschille­nde ondergrond­en. Het netwerk van de jeugdwerki­ng spreidt zich uit over 20 steden in de regio’s Krasnodar Krai en Adygea. De grote droom van Galitsky is een volledig elftal opstellen met spelers uit de streek.

“We zullen minstens hetzelfde niveau moeten halen als in de heenmatch om een resultaat te behalen”, vervolgde Preud’homme. In die heenwedstr­ijd behaalde Standard in blessureti­jd zijn enige zege in de laatste zes confrontat­ies met Russische teams. “We hebben ervoor gekozen om de Europa League niet licht op te vatten. Dat kost energie en dat zou ons in de Belgische competitie nog punten kunnen kosten. Maar dat maakt deel uit van de evolutie die deze club doormaakt. We weten waar we naartoe willen. Aan die filosofie moeten we vasthouden. Ook als het vanavond mislukt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium