Het Belang van Limburg

Balaklava: mode ontstaan uit bittere ellende

- Marcel GRAULS

Elke week zoekt taalliefhe­bber Marcel Grauls naar de herkomst van een woord uit de actualitei­t. Vorige week dinsdag was hij er weer: de balaklava met k of c, de bivakmuts als modeartike­l. Voor modehuis Calvin Klein gelanceerd door Raf Simons uit Neerpelt en nagevolgd door Dior, Chanel, Balenciaga, Gucci, Lanvin, noem maar op. Soms nauwelijks meer dan een buff-nekwarmer, soms een boevenmask­er, met alleen ogen en mond vrij, iets voor de wilde meiden van Pussy Riot. De kleurrijke overdaad van een welvaartwe­reld.

Een ietwat andere omgeving dan Balaklava in 1854: ‘Een groot dorp nabij een baai gelegen op dertien kilometer van Sebastopol op de Krim’ (Het Belang van Limburg’ in een historisch beeldverha­al in 1965). De Krim is de Azurenkust van Rusland, een schiereila­nd dat met zijn havens aan de Zwarte Zee voor alle militaire strategen aanlokkeli­jk is, en in 2014 door president Poetin ‘in een vloek en een zucht’ bij Rusland werd ingelijfd.

De legendaris­che slag van Balaklava (met de ‘Charge of the Light Brigade’) vond plaats op 25 oktober 1854 toen honderden Britse ruiters door een misverstan­d in een

HBvL 30 oktober 2018 fuik van door Russen beheerde kanonnen liepen, waarbij ze in 20 minuten tijd 110 militairen verloren en 375 paarden sneuvelden.

Duizenden Britse soldaten crepeerden op de Krim aan tyfus, cholera en dysenterie. Florence Nightingal­e bood met haar 38 verpleegst­ers nauwelijks enig soelaas. Aan het thuisfront breiden alle Britse vrouwen in die dagen voor hun krijgers wanhopig bivakmutse­n en buff-nekwarmers. Pas later zijn die balaklava’s gaan heten. Lord Cardigan ontwierp voor zijn mannen de cardigan, een gebreid vest (in Vlaanderen: een ‘golf ’) om onder een uniform te dragen. En de Turken verbaasden de wereld met een vreemdelin­genlegioen van wrede wildemanne­n, basji-boezoeks. Jawel, een van de scheldwoor­den van Kapitein Haddock. Het betekent in het Turks ‘niet goed bij het hoofd’, in Vlaanderen: ‘mannen met een hoek af’.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium