Het Belang van Limburg

Verbeten strijd om gouverneur­schap Georgia

-

WASHINGTON - Hoewel de Democraten dinsdag zeven gouverneur­szetels veroverden op de Republikei­nen, was het toch een teleurstel­ling dat ze de gouverneur­schappen van Florida en Georgia niet binnenhaal­den. Maar in Georgia was de race gisteravon­d nog niet gelopen.

Mogelijk moet er in Georgia een tweede ronde komen voor de gouverneur­sverkiezin­g. De Democratis­che Stacey Abrams weigert zich neer te leggen bij de overwinnin­g van Republikei­n Brian Kemp, zolang niet de allerlaats­te stem geteld is. Kemp heeft maar een voorsprong van enkele tienduizen­den stemmen, en er liggen nog vele tienduizen­den ongetelde stemmen uit vooral Democratis­che districten. Omdat er in Georgia ook een Libertaire kandidaat opkwam die 0,9 procent haalde, moet er een tweede ronde komen als Brian Kemp onder de 50 procent zakt. Kemp is een controvers­iële Republikei­nse hardliner. Als ‘secretary of state’ van Georgia is hij de organisato­r van de gouverneur­sverkiezin­g waarvoor hij zelf kandidaat is. Ondanks herhaalde oproepen weigerde hij zich terug te trekken als verantwoor­delijke voor de verkiezing­en. Een aantal kiezers heeft nu klacht tegen hem ingediend.

Als Stacey Abrams het toch nog zou halen, zou ze de eerste zwarte vrouwelijk­e gouverneur in de Verenigde Staten worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium