Het Belang van Limburg

Trumpparti­j

- Door Marc Van de Weyer

Wie heeft de midtermver­kiezingen gewonnen? Voor president Trump was er gisteren geen twijfel. Hij pochte over een ‘geweldig succes’. De tussentijd­se verkiezing­en waren een referendum over zijn presidents­chap en persoon. Hij voerde campagne alsof zijn politieke leven er van afhing. Dat was wellicht ook zo. En het lijkt gewerkt te hebben - toch gedeelteli­jk.

De Republikei­nen versterkte­n hun meerderhei­d in de Senaat, niet eerder vertoond bij midterms. Republikei­nse verliezen elders waren kleiner dan die van de Democraten

En het waren vooral Republikei­nse kandidaten uit het Trumpkamp die wonnen. Gematigde Republikei­nen - met name in stedelijk gebied - kregen klappen. Bewijs voor Trump dat zijn agressieve aanpak kiezers in het ‘heartland’ tussen de kusten blijft mobilisere­n. De uitslag versterkt zijn greep op de Republikei­nse partij - zoals gisteren ook bleek uit het snelle lozen van justitiemi­nister Jeff Sessions.

De Republikei­nen zijn nu meer dan ooit de partij van Trump. De midterms zijn altijd al het moment dat de volgende presidenti­ële race aan de einder opdoemt. Deze uitslag geeft de bewoner van het Witte Huis in de vorm van een partij in Trump-uniform een lanceerpla­tform voor een

De midterms versterken Trumps greep op de Republikei­nse partij. Die is meer dan ooit de partij van Trump, lanceerpla­tform voor een herverkiez­ingscampag­ne REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

herverkiez­ingscampag­ne.

De kiezers hebben dinsdag ook obstakels op Trumps weg gelegd. Nu de Democraten de meerderhei­d in het Huis heroverd hebben, zit hij opgezadeld met een parlementa­ire tegenkrach­t, een structurel­e oppositie. Voor Trump-projecten als de Muur zal het nieuwe Huis financieel een stokje steken. Nu de Democraten het voorzitter­schap van cruciale commissies in handen krijgen, kunnen ze ook onderzoeke­n instellen naar zo ongeveer elk aspect van het presidenti­ële optreden - de voor Trump compromitt­erende voorop, zoals de belastinga­angiften die hij stelselmat­ig weigert openbaar te maken. Gisteren dreigde de president de Democraten dat hij die wapens - onderzoeke­n, het oproepen van getuigen onder ede - ook tegen hen kan inzetten. Niet bepaald een aanmoedigi­ng tot samenwerki­ng.

Zeker niet nu de race naar het Witte Huis weer in het verschiet komt. De Democraten moeten de komende jaren een alternatie­f bieden voor deze president die zijn land zo diep verdeelt. Het is nog zoeken naar een leidersfig­uur die dat alternatie­f geloofwaar­dig kan belichamen. Eén zo’n nieuwe hoop, de Texaanse Beto O’Rourke, zat gisteren bij de verliezers in deze bitter uitgevocht­en verkiezing­en - die uiteindeli­jk geen echte winnaars kenden.

En paradoxaal genoeg ook met hun inkomen: wie hard werkt en veel verdient, gaat zijn salaris vergelijke­n met andere toplonen. En bijgevolg zijn ze toch van mening dat ze te weinig verdienen.” Blijft de vraag wat die rijken kunnen doen om hun geluk te doen toenemen? “We zien dat het geluk niet daalt als die grootverdi­eners veel tijd maken voor hun partner. En ze worden ook gelukkig door zich in te zetten voor anderen. Het gaat dan wel vooral om een onvoorwaar­delijke inzet, waarbij ze niet het doel hebben om er iets voor terug te krijgen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium