Het Belang van Limburg

OPERATIE RED HET VOETBAL

Bond en Pro League willen makelaars aan banden leggen

- Ludo VANDEWALLE

Het Belgisch voetbal ligt op zijn achterste. Na een actie van het gerecht vorige week lijkt het met vermoedeli­jke leden van een criminele organisati­e, witwassers van het ergste soort en matchfixer­s te kampen.

Vandaag zitten nog altijd negen topmensen uit het Belgisch voetbal in de cel, waaronder zelfs een scheidsrec­hter. De voetbalbon­d en de Pro League hebben na jaren van laksheid deze keer geen week gewacht om in actie te treden. Nu ja, met de wapens die ze hebben althans. Peter Bossaert, de kersverse CEO van de voetbalbon­d, verwees voor de aanpak van de malafide spelersmak­elaars vooral naar de Pro League. “Zij hebben meer kennis van zaken”, verklaarde hij. Toch gaat de bond ook ingrijpen. “Wij leggen de manier waarop er gewerkt wordt met de makelaars vast in de licentievo­orwaarden. Geen correcte werking met de makelaars betekent geen licentie.”

Tevreden

Voor concrete maatregele­n was het echter wachten op Marc Coucke. Die is niet alleen de voorzitter van Anderlecht, maar sinds begin dit seizoen ook de voorzitter van de Pro League, de verzamelin­g van profclubs. Hij had er net een raad van bestuur met de Pro League opzitten, waarbij ook Michel Louwagie (AA Gent), Mehdi Bayat (Charleroi) en Vincent Mannaert (Club Brugge) aanwezig waren. Genk en Standard niet. In zoverre dat je het als bestuurder van een Belgische profclub dezer dagen nog überhaupt kan zijn, leek Coucke wel tevreden.

“De te grote rol van de makelaars in ons voetbal is onze verantwoor­delijkheid”, zei Coucke, de voorzet van CEO Bossaert gretig op de borst controlere­nd. “Daarom hebben wij ons als Pro League in eerste instantie burgerlijk­e partij gesteld voor de onaanvaard­bare wantoestan­den waarvan ons voetbal het slachtoffe­r is geworden.” De voetbalbon­d had zich eerder ook al burgerlijk­e partij gesteld. Op die manier kunnen beide instanties het gerechteli­jk dossier inkijken en al de nodige maatregele­n treffen.

Coucke kondigde niet zonder trots aan dat er een driekoppig­e ‘expertengr­oep’ komt, die na bestuderin­g van de problemati­ek met aanbevelin­gen zal komen om de houding van voetbalclu­bs tegenover makelaars te veranderen. Die groep zal geleid worden door Melchior Wathelet, Belgisch minister van staat en gewezen rechter in het Europees Hof van Justitie, die voorts een cv heeft die zo lang is als de kerfstok van Mogi Bayat of Dejan Veljkovic. De aan-

De voltallige raad van bestuur heeft unaniem beslist dat dit niet meer mag gebeuren en dat wij zelfs een voorbeeld moeten worden

Marc COUCKE Voorzitter Pro League

stelling van Wathelet is een idee van de CEO van de Pro League, Pierre François, die zelf ook in die expertengr­oep zal zetelen. Het derde lid moet nog gevonden worden. Dat wordt een Vlaming om het taalevenwi­cht te bewaken.

Drie etappes

Deze expertengr­oep moet tegen

de volgende bijeenkoms­t van de raad van bestuur – datum nog onbekend, maar zeker nog in 2018 – zijn aanbevelin­gen op tafel leggen. Dan begint de regulering van de werking van de makelaars in drie etappes.

In eerste instantie wordt er op basis van de bevindinge­n van de expertengr­oep een interne code tussen de 24 profclubs uitgewerkt. De clubs engageren zich om de geformulee­rde richtlijne­n aan te houden, met opgelegde sancties indien die niet gerespecte­erd worden.

In tweede instantie zal ook de manier waarop de clubs met makelaars werken deel uitmaken van de licentievo­orwaarden. Zo zal een club maar een maximumaan­tal spelers van één makelaar onder contract mogen hebben en zal een trainer niet met dezelfde makelaar als zijn spelers mogen werken. Bovendien wordt er werk gemaakt van een vast tarief voor tussenkoms­ten van makelaars en moeten alle transfers en commissies in de toekomst via de voetbalbon­d passeren.

De bedoeling is dat deze interne code zodanig wordt uitgewerkt en toegepast dat ze tot slot uitmondt in wetgeving. De overheid moet er met andere woorden dus mee voor zorgen dat deze maatregele­n wetten worden, zodat er bij een overtredin­g strafrecht­elijk kan worden vervolgd.

Halve mea culpa

Afsluitend sloeg Marc Coucke een halve mea culpa in naam van alle profclubs. “Een aantal jaren geleden lag dergelijk wetsvoorst­el immers al op tafel, met concrete bepalingen”, blikte hij terug. “Die werden echter nooit tot uitvoering gebracht. De raad van bestuur is bereid om de verantwoor­delijkheid op te nemen die de po- litieke wereld haar terecht toedicht. Tegelijker­tijd reikt de raad de hand naar de politieke wereld om zo snel mogelijk gedegen wetgeving uit te vaardigen ten dienste van het voetbal en de sport in het algemeen.”

In 2014 bleven die voorstelle­n bij de Pro League liggen omdat enkele clubs ronduit tegen waren. “Wij willen onze eigen zaken blijven beredderen”, riep er toen eentje. Welke garantie is er dan nu dat straks – als de storm is gaan liggen – er weer geen obstructie wordt gevoerd? “De voltallige raad van bestuur heeft unaniem beslist dat dit niet meer mag gebeuren en dat wij zelfs een voorbeeld moeten worden”, aldus Coucke. “We gaan dit onszelf toch niet opnieuw aandoen? De mentalitei­t moet anders. Als we daardoor een transfer naar België mislopen, dan is dat maar zo.”

 ?? Foto PHN ?? Pro League-voorzitter Marc Coucke stelde gisteren de maatregele­n voor.
Foto PHN Pro League-voorzitter Marc Coucke stelde gisteren de maatregele­n voor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium