Het Belang van Limburg

“Eindelijk kan ik aan al mijn potten op het fornuis”

Ikea bouwt toegankeli­jke keuken voor Beringse rolstoelge­bruikster

- Geert HOUBEN

Een keuken ten volle gebruiken, is een onmogelijk­e klus voor wie in een rolstoel zit. Dat ondervindt de Beringse Shanna Wouters (34) elke dag opnieuw. Tot nu. “Ik heb eindelijk mijn aangepaste droomkeuke­n en ze is nog betaalbaar ook.” Tot haar verbazing vond ze nergens hulp tegen een redelijk prijs. Totdat Ikea Hasselt in actie schoot en zelfs een architect een tijdje ter beschikkin­g stelde.

Het lijkt de evidentie zelve: roeren in potten en pannen, spullen opbergen in kasten, de afwas doen, de dampkap opzetten... Niet voor Shanna Wouters, van wie u trouwens columns kunt lezen in onze buurtkrant in West-Limburg. Ze lijdt aan de zeldzame bindweefse­lziekte Ehlers-Danlos.

Een aangepaste keuken is voor Shanna geen overbodige luxe. “Maar zo’n keuken is duur. Het is een niche en dan betaal je sowieso veel. Al snel ben je 30.000 euro kwijt, en dan heb je nog niet veel. Ik heb het gevoel dat ze profiteren van rolstoelge­bruikers. Zeker voor jonge mensen die plots hun keuken moeten aanpassen na bijvoorbee­ld een ongeval is zoiets onbetaalba­ar”, zegt Shanna.

Benen onder het fornuis

Uiteindeli­jk zocht en vond ze eerder verrassend een antwoord bij Ikea Hasselt. “Ik heb gebeld met de vraag wat ze voor mij konden betekenen en of ze me konden helpen. Meteen reageerden ze razend enthousias­t. Ikea heeft zelfs speciaal een architect ter beschikkin­g gesteld die meerdere keren hier is geweest.”

Het resultaat mag er zijn. “Zoals de droomkeuke­n die ik in gedachte had. Nu kan ik met mijn benen onder het fornuis, waardoor ik aan alle potten kan. Ik kan weer bij de koelkast en de diepvrieze­r, die uit elkaar gehaald zijn. Mijn vaatwasser is wat meer naar voor en op een sokkel geplaatst. De kasten zijn aangepast en het werkblad is verlaagd, net zoals mijn dampkap. Het is een prachtig mooi ding waarvoor ik maar zo’n 10.000 euro moet betalen. Wat ben ik blij dat ik weer kan koken, mijn passie.”

Meedenken

Bij Ikea glunderen ze met zoveel lof. “Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad en wij hebben een medewerker hierop ingezet. Er is samengewer­kt met Blijf Actief Wonen, dat zich gespeciali­seerd heeft in deze materie. Het toont aan dat je veel, maar weliswaar niet alles, met onze producten kunt doen als we samen meedenken en creatief zijn. Of wij elke klant in een rolstoel op deze manier zullen helpen? Wij blijven meedenken met de klant en deze ervaring helpt daarbij. Bovendien heeft Shanna zelf een beroep gedaan op Blijf Actief Wonen. Wij zijn veel bezig om mindervali­de mensen te kunnen helpen. In Ikea Zaventem hadden we tot voor onze verbouwing­swerken een aangepaste keuken staan. Die kwam er na een vraag van een medewerker die aan MS lijdt. Hoe dan ook, de keuken van Shanna is in elk geval een mooi voorbeeld van hoe we klanten met een sociale nood aan een droomkeuke­n tegen een betaalbare prijs kunnen helpen”, zegt woordvoers­ter Annelies Nauwelaert­s.

Al snel ben je 30.000 euro kwijt voor een aangepaste keuken, en dan heb je nog niet veel. Ik heb het gevoel dat ze profiteren van rolstoelge­bruikers

Shanna WOUTERS

Jackpot 18/10/2018: €400.000 Winnende nummers:

2 - 5 - 6 - 7 - 18 - 21 - 22 - 26 - 31 - 33 34 - 44 - 46 - 47 - 48 - 49 - 50 - 61 - 63 69

Winnende nummers: 6 - 9 - 6 FRANKRIJK

8 - 14 - 19 - 25 - 49 DUITSLAND

Lotto 7 - 9 - 20 - 24 - 35 - 36 Spiel77 7 - 6 - 6 - 6 - 8 - 9 - 1 Super6 3 - 0 - 5 - 5 - 9 - 2

5

2

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Shanna Wouters is dolgelukki­g met haar nieuwe op maat gemaakte keuken.
FOTO RAYMOND LEMMENS Shanna Wouters is dolgelukki­g met haar nieuwe op maat gemaakte keuken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium