Het Belang van Limburg

CD&V neemt uitgestoke­n hand Samen Pelt aan

-

Ondanks een ruime meerderhei­d van 17 op 31 zetels, kiest CD&V Pelt om toch de partij Samen Pelt aan boord te trekken. Door een coalitie te vormen met deze open lijst van Peltse socialiste­n, liberalen en onafhankel­ijken ontstaat een fors machtsblok van 22 zetels. Ze hebben ook beslist de twee extra schepenamb­ten te creëren die ze door de fusie krijgen.

“Met het bestuur en de kandidaten – ik denk zo’n zestigtal mensen – waren we het er unaniem over eens: deze coalitie is een goede zaak”, stelt Roger De Graaf, voorzitter van CD&V Pelt. Samen Pelt, dat zondag vijf zetels behaalde, stak met succes een hand uit om CD&V te helpen bij het vormen van een absolute meerderhei­d. “Een meerderhei­d van 17 op 31 wordt al vlug krap als bijvoorbee­ld twee raadsleden verhinderd zijn”, zegt De Graaf. “En gezien de positieve ervaring met de socialiste­n tijdens het voorbereid­en van de fusie, konden we ons zeker vinden in een verdere samenwerki­ng.”

Zien sommige CD&V-verkozenen dit toch niet als een stuk weggeven van de eigen koek? “Samen Pelt krijgt één schepenzet­el. Tijdens de eerste legislatuu­r heeft een nieuwe fusiegemee­nte recht op twee extra schepenen, iets wat we zonder coalitie niet echt verantwoor­d vonden. Nu wel, en zo kunnen we waarschijn­lijk met een stevige ploeg van acht schepenen, OCMW-voorzitter en burgemeest­er de fusiegemee­nte Pelt besturen.”

Wie de schepen van Samen Pelt, een lijst met voornameli­jk socialisti­sche politici vervoegd door Gilbert Van Baelen (liberaal) en Louis Dirkx (onafhankel­ijk), wordt is nog niet duidelijk. “Wat mij betreft is onze coalitiepa­rtner vrij uit te sturen wie ze wil”, zegt toekomstig burgemeest­er Frank Smeets (CD&V). “Met Van Baelen heb ik als gedeputeer­de altijd perfect kunnen samenwerke­n. Belangrijk is dat een absolute meerderhei­d ook voor extra stabilitei­t zorgt.” Marc Geerts, die maar liefst 1.090 voorkeurst­emmen haalde, bijna 700 meer dan tweede verkozene Patrick Van Baelen, lijkt in pole position te liggen maar wil zijn naam nog niet bevestigen. “Ik wil eerst intern alles bespreken. Ook inhoudelij­k willen we zeker mee onze stempel drukken.”

 ?? FOTO GVB ?? Frank Smeets (CD&V) schudt de hand van Marc Geerts.
FOTO GVB Frank Smeets (CD&V) schudt de hand van Marc Geerts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium