Het Belang van Limburg

Totale uitstoot broeikasga­ssen daalt met 12% in Vlaanderen

-

BRUSSEL - De uitstoot van broeikasga­ssen is in Vlaanderen tussen 2000 en 2016 gedaald van 99,5 naar 87,7 miljoen ton (-12%). Met dank aan de elektricit­eitscentra­les, industrie en huishouden­s. De uitstoot van het wegverkeer steeg daarentege­n met 11 procent. Zo blijkt uit een nieuw rapport van de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM).

Het VMM-rapport geeft een evolutie van alle broeikasga­ssen die verantwoor­delijk zijn voor de klimaatver­andering. Koolstofdi­oxide (CO2) is goed voor 86% van de emissie in 2016. Het aandeel van methaan (6%), distikstof­oxide (4%) en gefluoreer­de F-gassen (4%) is beperkter.

De industrie (24%), het verkeer (21%), de energiesec­tor (20%) en de verwarming van de huishouden­s (14%) zijn verantwoor­delijk voor de grootste emissies. De land- en tuinbouw is nog goed voor 8% en de handel en diensten voor 7%.

In de energiesec­tor daalde de CO2-uitstoot met 22%. De emissies van de elektricit­eitscentra­les daalden zelfs met 28% of 4,6 miljoen ton CO2. Dat heeft te maken met de ingebruikn­ame van nieuwe stoom- en gascentral­es en warmtekrac­hteenheden. Ook de sluiting van de laatste kolencentr­ale in Langerlo (Genk) in 2016 zorgde voor een sterke daling.

Bij de huishouden­s was er een daling van 10%, maar in het wegverkeer steeg de uitstoot met 11%. In de sector handel en diensten stijgt de CO2-uitstoot met 21%, vooral door de stijging van de afvalverbr­anding. De methaanemi­ssies door de veeteelt daalden sinds 2000 met ongeveer 2%.

Klimaatbel­eid

Volgens het Europees klimaatbel­eid moet Vlaanderen tegen 2020 de CO2-uitstoot met 15,7% vermindere­n. De uitstoot van grote bedrijven en energiecen­trales die valt onder het Europees systeem voor verhandelb­are emissierec­hten, wordt in dit beleid niet meegereken­d. Het gaat alleen om het aandeel waar de Vlaamse overheid vat op heeft, zoals verwarming van gebouwen, verkeer en landbouw. Volgens de laatste prognose haalt Vlaanderen in 2020 maar een daling van 5%, maar minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) houdt vol dat we op koers zitten: “Er is recent nog 114 miljoen euro vrijgemaak­t voor concrete projecten die de uitstoot nog doen dalen. Voor de periode 2021-2030 is trouwens een klimaatpla­n goedgekeur­d dat mikt op 35% reductie.”

De Bond Beter Leefmilieu is minder optimistis­ch. “In de totaalcijf­ers van VMM zie je rond 2011 wel een scherpe daling, maar daarna is de uitstoot van broeikasga­ssen weer stagnerend en zelfs stijgend. Zorgwekken­d”, zegt Laurien Spruyt van BBL. “We zullen serieus moeten bijsturen om de CO2uitstoo­t van verkeer, gebouwen en landbouw te vermindere­n. De maatregele­n die de Vlaamse regering neemt, volstaan niet.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium