Het Belang van Limburg

Hatice bewijst dat het kan

VAN BSO NAAR MASTER RECHTEN

- Joos MEESTERS

HOESELT - Beroepsond­erwijs volgen in het middelbaar en toch dromen van een masterdipl­oma rechten. Het is een ambitieuze droom die Joris Janssens (17) uit Diest, de nieuwe voorzitter van de Vlaamse Scholieren­koepel, gisteren uitte in de krant. Onmogelijk? De cijfers geven hem weinig kans, maar de Hoeseltse Hatice Genc is een van de witte raven die bewijst dat het niet onmogelijk is.

Het was door de combinatie van een foute studiekeuz­e, problemen thuis en studiemoeh­eid dat Joris Janssens, de nieuwe voorzitter van de Vlaamse Scholieren­koepel, in de richting kantoor en logistiek verzeilde. Hij betreurt dat scholen niet meer rekening houden met de persoonlij­ke situatie van leerlingen. Via een zevende jaar hoopt hij toch nog een universita­ire carrière te beginnen en een masterdipl­oma rechten te halen.

B-attest

Er zijn niet veel bso-studenten die het hem hebben voorgedaan, maar de Hoeseltse Hatice Genc (30) is er een van. Na een opleiding kantoor aan het IKSO in Hoeselt studeerde ze in 2015 af als master in de rechten aan de UHasselt. “Ik was een beetje een luie student in het middelbaar”, lacht Hatice, die nu in Tongeren als ontvanger werkt voor de FOD Financiën. “Ik deed niet zo veel voor school en kreeg een B-attest. Mijn ouders dachten: de mensen die die beslissing nemen zijn profession­als, de zullen het wel beter weten dan wij.” De universite­it was op dat moment ver van haar bed. “Ik droomde niet van een universita­ire carrière. Het lag voor de hand dat ik na het middelbaar zou gaan werken. Maar ik heb een zus Elif die ook kantoor gedaan heeft en zij is daarna boekhoudin­g gaan studeren aan de hogeschool. Zij is mijn rolmodel geweest. Het is door haar dat ik me na een verplicht zevende jaar heb ingeschrev­en voor een bachelor rechtsprak­tijk aan de PXL. Toen heb ik me voorgenome­n: als dat me lukt zonder dat ik een jaar moet overdoen, ga ik voor de masterople­iding. Zo heb ik de lat steeds wat hoger gelegd.”

Tegenwind

Onderweg moest ze heel wat tegenwind trotseren. “Toen ik aan de hogeschool begon, zeiden ze al dat dat te hoog gegrepen was. Naast mijn studie werkte ik in de horeca. Mijn baas zei: ‘Begin er niet aan, kom maar bij mij werken.’ Behalve mijn ouders en vrienden waren er maar weinig mensen die in me geloofden. Maar toen ik mijn diploma rechtsprak­tijk had, zongen de meesten al een toontje lager.” Na twee schakeljar­en bracht ze ook haar master tot een goed einde. Gemakkelij­k was het nochtans niet. “Ik heb hard moeten werken. Je mist toch wel heel wat kennis van bijvoorbee­ld Frans tegenover aso- of tso-studenten. En vooral: je weet niet hoe je moet omgaan met grote hoeveelhed­en leerstof. Mijn sociale leven heeft eronder geleden en het was een lange schoolcarr­ière, maar ik heb er geen spijt van. Integendee­l, ik zou het iedereen aanraden. Ik word geregeld benaderd door mensen uit het beroepsond­erwijs die zich niet zeker voelen. Ik moedig hen dan aan om de sprong te wagen. Als de wil en het doorzettin­gsvermogen aanwezig zijn, moet het zeker lukken.”

Zelf is Hatice de zin om te studeren overigens nog steeds niet kwijt. “Ik ben ernstig aan het overwegen om nog een master notariaat erbij te doen.”

Ik ben ernstig aan het overwegen om bij mijn master rechten nog een master notariaat te doen Hatice GENC

Juriste

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Hatice Genc met haar rechtendip­loma: “Ik was een beetje een luie student in het middelbaar.”
FOTO TOM PALMAERS Hatice Genc met haar rechtendip­loma: “Ik was een beetje een luie student in het middelbaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium