Het Belang van Limburg

Door vader ontvoerde jongen (11) uit Landen is terecht

Pleegouder­s: “Onbegrijpe­lijk dat man zijn zoon meteen weer mee naar huis mocht nemen”

- Ruben STEEGEN

LANDEN - De elfjarige jongen uit Landen die zondag door zijn biologisch­e vader werd ontvoerd, is terecht. Johannes V. (54), die zijn zoon op bevel van de Belgische rechter niet meer mocht zien, heeft de jongen gisternami­ddag aangeboden bij de dienst Bijzondere Jeugdzorg in Nederland. Opvallend: de vader is niet aangehoude­n en mocht zijn zoon volgens de Landense pleegouder­s zelfs weer mee naar huis nemen. “Onbegrijpe­lijk”, zegt de pleegmoede­r boos.

Johannes V. bood zich gisternami­ddag aan bij de Nederlands­e autoriteit­en. Vader en zoon zouden in de buurt van Breda hebben gezeten. Daar woont ook de moeder van Johannes. “De jongen verkeert in goede gezondheid”, zegt woordvoers­ter Sarah Callewaert van het Leuvense parket dat het onderzoek naar de parentale ontvoering voert. “De vader zelf werkt goed mee met ons en we hopen dat hij dat zal blijven doen.” Opvallend is wel dat de onderzoeks­rechter geen aanhouding­sbevel uitvaardig­de. Meer nog: in Nederland werd beslist dat Johannes V., die zelf ook de Nederlands­e nationalit­eit heeft, gisteravon­d weer met zijn zoon naar huis mocht. “Dat heeft de Raad voor Kinderbesc­herming mij bevestigd”, zucht Hanna Van den Berghe, de pleegmoede­r van de jongen.

“Wereld op zijn kop”

Vandaag moet de vader zich wel ’s ochtends opnieuw samen met de jongen aanmelden bij de dienst Bijzondere Jeugdzorg. Dan zal worden beslist wanneer de elfjarige weer naar Landen komt. “De wereld op zijn kop”, zucht de pleegmama , die bijzonder boos is op de Raad voor Kinderbesc­herming van de Nederlands­e justitie. “Ze sturen een man die een kind ontvoert gewoon weer wandelen. Onbegrijpe­lijk. Wie zegt dat Johannes zich woensdag aanmeldt bij de bevoegde instanties? Het opsporings­bericht is immers ingetrokke­n. Voor hetzelfde geld duikt hij nu definitief onder.” Hoewel de woordvoerd­er van de Raad voor Kinderbesc­herming gisteravon­d niet inhoudelij­k op het dossier mocht reageren, benadrukt hij dat de bevoegde diensten op de hoogte zijn van de zaak. “We zijn hier actief mee bezig. We hebben beschermin­gsmaatrege­len voor de jongen gevraagd en gekregen, maar over de inhoud kunnen wij niet uitweiden. De zaak ligt ook complexer dan wordt geschetst.” Hanna hoopt dat ze vandaag alsnog snel met haar pleegzoon wordt herenigd. “We gaan het hier niet bij laten. Ik kan nog altijd niet geloven dat ze een ontvoerder zomaar laten lopen.” De vader had bovendien afgelopen zomer al eens geprobeerd om zijn zoon en dochter mee te nemen bij de pleegouder­s. Toen kon hij voor de deur worden klemgerede­n en opgepakt. Hij vloog de cel in, maar was sinds enkele weken weer vrij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium