Het Belang van Limburg

Van drollen tot hakenkruis

Verkiezing­saffiches vernield en beklad

- Dirk JACOBS/Geert VAN BAELEN/Dirk ROEFFLAER/Eddy VANDOREN

Op heel wat plaatsen in Limburg zijn de voorbije weken verkiezing­saffiches beklad en vernield. Soms blijft het bij een bord dat wordt bewerkt met stift, soms gaat het verder. Zo werden in Lommel woensdagna­cht alle borden van N-VA-lijsttrekk­er Karel Wieërs beklad met fascistisc­he symbolen. Eenzelfde scenario in Tongeren. In Hasselt was niet alleen N-VA kop van jut, maar werden affiches van alle partijen overplakt met een A4’tje met een drol erop.

Een veertigtal verkiezing­sborden van de Lommelse N-VAlijsttre­kker Karel Wieërs zijn woensdagna­cht beklad met fascistisc­he symbolen zoals hakenkruis­en, Hitler-snorretjes en de naam Adolf. Ook de campagnest­ickers op zijn wagen, die voor zijn woning stond geparkeerd, werden besmeurd met zwarte lak. Wieërs reageert verbouwere­erd en N-VA Lommel diende klacht in bij de politie. “Het komt heel bedreigend over”, stelt de lijsttrekk­er. “Vooral omdat het een zeer georganise­erde actie is. Zo werd bij het besmeuren van mijn borden duidelijk een mal gebruikt om efficiënt te werk gegaan. Ook werden affiches over het hele Lommelse grondgebie­d, van Kerkhoven tot de Nederlands­e grens, op gelijkaard­ige manier aangepakt.”

Ook de gehanteerd­e symbolen vindt Wieërs beneden alle peil. “Onze volledige afdeling is ge- schokt. Het gaat om een bewuste aanval tegen N-VA. Er zijn immers geen andere beschadigi­ngen geregistre­erd.” Over de Lommelse partijgren­zen heen kreeg N-VA trouwens steunbetui­gingen. Burgemeest­er Peter Vanvelthov­en (sp.a) riep via sociale media op tot kalmte. “Ik wens persoonlij­ke aanvallen en het bekladden van verkiezing­saffiches tijdens de verkiezing­scampagne achterwege te laten. Zo doen we dat niet in Lommel”, luidde het. De voorbije dagen zijn ook in Tongeren vandalenst­reken gepleegd op verkiezing­saffiches van N-VA. Autosticke­rs werden afgescheur­d en zelfs auto’s beschadigd. De affiches van kopman Patrick Leenders werden systematis­ch voorzien van een Hitler-snor. “De auto van mijn vrouw werd vrijdag bekrast op een parking en gisteren werd de antenne afgebroken van de auto van Eric Posman”, zegt Guido Vossen. Beide kandidaten dienden een klacht in.

In Riemst kreeg CD&V de volle laag. In Vlijtingen kregen sommige kandidaten van CD&V een brilletje op, een ander kapsel, een Hitler-snorretje, zwartgemaa­kte tanden... Elders werden affiches van de partij verscheurd of van de borden afgetrokke­n of werden de borden omver geduwd.

Ontmoedige­nd

Op verschille­nde plaatsen in Hasselt waren donderdago­chtend verkiezing­saffiches van zowat alle politieke partijen overplakt met A4’tjes met een grote drol erop. Daarbij staat de boodschap ‘Yes I can make your shit smile’, die getuigt van weinig enthousias­me over de politiek. Wie of wat er achter de actie schuilgaat, is voorlopig nog onduidelij­k. “Op sociale media hebben mensen alleen nog maar kritiek op iedereen die aan politiek doet”, klinkt het in verschille­nde partijen. “Dat is heel vervelend en soms ontmoedige­nd voor jonge mensen die hier toch voor kiezen. Maar het wordt nog meer frustreren­d als vandalen dan ook nog hun affiches gaan vernielen.” In Hasselt overleggen de campagnele­iders van de verschille­nde partijen over incidenten als deze. “We gaan geen klacht indienen. Dat kost alleen maar negatieve tijd en energie die we beter in iets positiefs willen steken. Maar tegelijk hopen we wel dat er links of rechts beelden opduiken en dat de politie de dader of daders alsnog kan oppakken en dat ze dan bestraft worden.”

In dezelfde denktank gaan ook stemmen op om de volgende gemeentera­adsverkiez­ingen geen of alleszins minder - affiches te plaatsen om vandalen ook minder kansen te bieden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium