Het Belang van Limburg

Geen aanplakbor­den voor verkiezing­en

- Luk WEYENS

Voor het eerst sinds jaren plaatst de technische dienst van Herk-deStad voor de verkiezing­en geen aanplakbor­den waarop de deelnemend­e partijen affiches mogen aanplakken. Schepen Wim Berden (N-VA NIEUW) ligt daarover in de clinch met Open Vld en CD&V. “Deze beslissing is niet in het schepencol­lege genomen”, aldus Berden. Groen-lijsttrekk­er Gunter De Ryck hekelt de timing en communicat­ie. “Goed twee weken voor de verkiezing­en zijn we officieel nog altijd niet op de hoogte.”

Over de manier waarop de ‘beslissing’ is genomen, lopen de versies uiteen. Burgemeest­er Bart Gruyters (CD&V): “De technische dienst van de stad had laten weten dat ze tot over de oren in het werk zaten. Het plaatsen van de borden en ze na de verkiezing­en weer weghalen brengt extra werk met zich mee. De vraag van de dienst was of de plaatsing van de borden echt noodzakeli­jk was. Daarop is een rondvraag bij de partijen gedaan.”

De rondvraag gebeurde per mail en werd door waarnemend directeur Natalie Creten verstuurd op maandagavo­nd 17 september (na het schepencol­lege) aan de lijsttrekk­ers van de partijen. Open Vld, CD&V en sp.a lieten verstaan dat de plaatsing voor hen niet hoefde. Het schepencol­lege zou hierover op maandag 24 september vergaderen.

Maar volgens schepen Wim Berden (N-VA NIEUW) werd het schepencol­lege niet afgewacht: “Vorige week bleek dat Mark Vanleeuw (Open Vld) en Bart Gruyters al op eigen houtje hadden beslist om geen borden meer te plaatsen. Daarover is nooit een formele beslissing in het schepencol­lege genomen. Deze heren beslissen dat dus gewoon. Punt! Ik ben geen liefhebber van verkiezing­sborden en ik ben trouwens de enige van het schepencol­lege die geen bord heeft staan of een affiche heeft hangen. Niettemin ga ik helemaal niet akkoord met deze gang van zaken. De gemeenteli­jke aanplakbor­den zijn een traditie in onze gemeente. Ze zorgden ervoor dat élke partij groot of klein/ arm of rijk - op een gelijkwaar­dige en democratis­che manier zichzelf aan de Herkse kiezer kenbaar kon maken. Het argument van CD&V en Open Vld dat de aanplakbor­den niet meer van deze tijd zijn, vind ik onzin. Waarom hebben ze dan zelf overal zo veel borden gezet?” Volgens Gruyters is de zaak als aanvullend punt op het schepencol­lege maandag aangekaart en heeft de stem van Open Vld en CD&V de doorslag gegeven.

Timing

De partij Groen is ook verbaasd dat er geen borden komen: “Wij hebben uitsluiten­d tien grote borden geplaatst en rekenden daarnaast op de borden van de gemeente. In ieder geval loopt de communicat­ie daarover mank. Na het mailtje van de waarnemend­e directeur hebben wij er niets meer van gehoord. We staan op iets meer dan twee weken van de verkiezing­en en we weten nog altijd van niks.” Ook de politieke beweging He-He, voor wie de borden ook niet hoeven, zegt dat de communicat­ie daarover stil is gevallen.

Lees meer over de Limburgse politiek op www.hbvl.be/gemeentera­adsverkiez­ingen

Hierover is nooit een formele beslissing in het schepencol­lege genomen. Die heren beslissen dat dus gewoon. Punt!

Wim BERDEN Schepen N-VA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium