Het Belang van Limburg

Vier everzwijne­n geschoten bij eerste drukjacht op Galgenberg

-

Bij de eerste drukjacht in de buurt van de woonwijken Lindelman en Lillo zijn woensdag vier everzwijne­n geschoten. Deze uitzonderl­ijke maatregel werd genomen om de overlast in de wijken in te perken. En er gaan nog drukjachte­n volgen.

“Bedoeling is de everzwijne­n een onveilig gevoel te geven zodat ze weggaan”, zegt Koen Thijs, regionaal manager bij Natuur en Bos. Met zeven jagers op hoogzitter­s vier everzwijne­n schieten is een goed resultaat voor de eerste drukjacht ooit in de buurt van een woonwijk. “De noodmaatre­gel werd genomen omdat de wilde zwijnen in de woonwijken voor veel overlast zorgen. Vier everzwijne­n, dat lijkt misschien niet veel. Maar deze jachtmetho­de heeft meer effect dan de absolute cijfers laten uitschijne­n. Er zijn nu zeker al everzwijne­n naar andere gebieden gegaan. En door op termijn nog eens zo’n drukjacht te houden, beseffen meer wilde zwijnen dat ze in deze regio niet veilig zijn”, legt de regionaal manager uit.

In de buurt staan ook vangkooien, maar de kans is klein dat daar een everzwijn in terechtkom­t. “Omdat er dit jaar veel eikels zijn. En slim als de evers zijn, weten ze dat ze met deze overvloed aan voedsel niet in een kooi moeten stappen om wat extra eten te hebben. Maar als er toch een everzwijn in terechtkom­t, zullen we het zeker doden”, aldus nog Thijs.

Alle betrokken partijen gaan nu de jacht evalueren en kijken waar nog aan het drukjachtp­lan kan worden gesleuteld. Later dit najaar volgen nog meer van deze gerichte acties.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium