Het Belang van Limburg

Team Woods topfavorie­t

Vijf dingen die je moet weten over de Ryder Cup 2018

- Xavier CHAMPAGNE

Vanochend om 8.10u start op Le Golf National in Parijs de Ryder Cup. De prestigieu­ze, tweejaarli­jkse strijd tussen de best golfspeler­s van de VS en Europa. Wat moet u vooral onthouden van deze editie in Frankrijk? De vijf belangrijk­ste zaken op een rij.

1. 42ste editie, VS topfavorie­t

De eerste officiële Ryder Cup werd in 1927 betwist. Golfmaffe en steenrijke Brit Sam Ryder was de grote mecenas van de Ryder Cup. Hij zorgde ook voor het kleine, maar o zo belangrijk­e bekertje. De Amerikaans­e golfers wonnen, geleid door Walter Hagen, meteen die eerste confrontat­ie met 9,5 – 2,5 van hun Britse opponenten. Naarmate de edities vorderden bleken de Amerikanen veel te sterk voor de Britten. Vandaar dat men in 1973 toeliet dat Ierse golfers hun Britse collega’s kwamen versterken. Maar ook dat hielp niet. Daarom werd in 1979 Team Great Britain & Ireland andermaal uitgebreid met Continenta­al Europese spelers. Dat Team Europe bleef echter verliezen totdat de charismati­sche captain Tony Jacklin in 1985 voor de eerste maal Team Europe deed juichen. In de vijftien volgende duels won Team Europe tienmaal. Europa won ook acht van de elf laatste edities van de Ryder Cup, maar net als twee jaar geleden is de VS deze keer weer topfavorie­t.

2. Derde grootste sportevene­ment

De Ryder Cup is het derde grootste sportevene­ment ter wereld. Alleen de Olympische Spelen en het WK voetbal trekken meer aandacht wereldwijd. Vanaf morgen zullen maar liefst een half miljard kijkers de Ryder Cup volgen. In Parijs zelf is er plaats voor 60.000 toeschouwe­rs elke dag. Dat hadden er meer kunnen zijn, maar de capaciteit laat het niet toe.

3. Nul euro voor spelers

De Ryder Cup is big business. Het totale budget van de Ryder Cup bedraagt meer dan 60 miljoen euro. Een fors deel komt van de Franse (amateur)golfers zelf. Zij betalen twaalf jaar lang drie euro extra voor hun golflicent­ie. Omdat er in Frankrijk 410.000 golfers zijn, zorgen die voor haast 15 miljoen euro financiële steun. Ook de Franse staat zorgt voor meerdere miljoenen, terwijl de sponsoring en vooral de peperdure tv-rechten het totaalbudg­et helemaal afronden. De European Tour en de US PGA Tour die samen de Ryder Cup organisere­n, hopen uit deze editie tien miljoen winst te puren. De spelers zelf krijgen niets, alhoewel Tiger Woods een paar Ryder Cups geleden afdwong dat de organisato­ren 200.000 dollar moesten schenken aan een goed doel dat iedere Ryder Cup-speler aanduidde.

4. Daar is Tiger weer

Tiger Woods is weer van de partij. Als speler. Twee jaar geleden was hij assistant captain. In Parijs is hij nu wel weer aan zet. Woods won vorige zondag nog het Tour Championsh­ip, zijn eerste PGAzege in vijf jaar. Alle camera’s, lenzen en ogen zijn dus gericht op de voormalige nummer één. Gisteren eiste hij al een groot deel van de aandacht op tijdens de openingsce­remonie, waar hij opdook met zijn huidige vriendin Erica Herman. Woods en de Ryder Cup is nochtans geen geslaagd huwelijk. Hij nam zeven keer deel en won slechts één keer, in 1999. “De VS heeft ook al 25 jaar niet meer gewonnen op vreemde bodem, daar hopen we deze keer veranderin­g in te brengen”, aldus Woods.

5. Fourballs, foursomes en singles

De Ryder Cup is een driedaags tornooi waar er op vrijdag en zaterdag teams van twee spelers in aantreden. ’s Morgens worden er vier Foursomes gelopen, in de namiddag vier Fourballs. Een Foursome is een spelformul­e waar de beide teamgenote­n één bal spelen. Een Fourball is een spelformul­e waar de teamgenote­n ieder hun eigen bal slaan en de beste score wordt weerhouden. Op slotdag zondag zijn er dan twaalf man tegen man-wedstrijde­n, ook in match play. Er zijn in het totaal 16 punten te verdienen. Team Europe moet er minstens 8,5 winnen om de Ryder Cup te heroveren. Bij gelijkspel behoudt Team USA het bekertje.

 ?? FOTO REUTERS ?? Woods gisteren bij de presentati­e van de Ryder Cup, samen met zijn huidige vriendin Erica Herman.
FOTO REUTERS Woods gisteren bij de presentati­e van de Ryder Cup, samen met zijn huidige vriendin Erica Herman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium