Het Belang van Limburg

Italiaanse regering vecht om de ‘kleine cijfertjes’

-

ROME - De Italiaanse coalitiere­gering van de extreemrec­htse Lega en de populistis­che M5S hield gisteravon­d crisisbera­ad over de begroting, en dan vooral over de vraag hoe groot het begrotings­tekort mag worden.

Het Italiaanse kabinet kwam gisteravon­d bijeen om te bepalen wat de streefcijf­ers voor het begrotings­jaar 2019 worden met betrekking tot het begrotings­tekort, de overheidss­chuld en de economisch­e groei van Italië. Op het spel stond ook de positie van minister van Economie en Financiën Giovanni Tria. Vanuit de populistis­che Vijfsterre­nbeweging (M5S) wordt almaar meer druk uitgeoefen­d op Tria – een technocraa­t zonder politieke ervaring – omdat die de uitvoering van verkiezing­sbeloften zou dwarsbomen. M5S-leider en vicepremie­r Luigi di Maio wil dat er volgend jaar een begrotings­tekort van 2,4 procent van het bruto binnenland­s product komt.

Honderd miljard per jaar

De vorige Italiaanse regering had met Europa nog een tekort van 0,8 procent afgesproke­n. Dat was inmiddels al opgetrokke­n tot het dubbele. Tria zelf wilde nog tot 2 procent gaan maar dat zinde M5S niet. Die wil haar beloftes van een basisinkom­en, het terugdraai­en van de verhoogde pensioenle­eftijd en meer investerin­gen met het oog op jobcreatie uitvoeren. Ook de extreemrec­htse Lega schaarde zich de voorbije dagen achter de eis van M5S. De fractievoo­rzitter van de Lega in de Italiaanse volksverte­genwoordig­ing, Riccardo Molinari, dreigde volgens persbureau ANSA dat “we een andere minister van Financiën vinden als Tria niet langer aan ons project meedoet”. De discussie over cijfers achter de komma gaat in feite over vele miljarden. Maar vooral ook over de geloofwaar­digheid van Italië als euroland, en in de waarneming van de financiële markten.

Als de Lega en M5S alle beloften uitvoeren waarmee ze de verkiezing­en wonnen – inclusief de vlaktaks – zou dat volgens waarnemers honderd miljard euro per jaar extra kosten. Italië heeft momenteel een overheidss­chuld van 131,5 procent van het bbp. Plannen voor beperkte hervorming­en zouden toch nog extra uitgaven tussen 20 en 30 miljard veroorzake­n. De vraag is of Europa en de financiële markten waar Italië gaat lenen dat pikken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium