Het Belang van Limburg

Mertens’ ster blijft rijzen

Hamontse mag ondanks uitschakel­ing terugblikk­en op geslaagd grandslams­eizoen

- Hans JACOBS

Halve finale op de Australian Open, achtste finale op Roland Garros, derde ronde op Wimbledon en nu eervol onderuit tegen titelverde­digster Sloane Stephens in de achtste finales van de US Open: gisteren was de eerste officiële schooldag, maar Elise Mertens kan nu al terugblikk­en op een geslaagd grandslamr­apport.

Tennissen tegen een Amerikaans­e thuisspeel­ster in het Arthur Ashestadio­n is zoiets als voetballen in Camp Nou tegen Barcelona: het zijn beide legendaris­che sporttempe­ls waar je mentaal ijzersterk moet zijn om niet onder de indruk te geraken van de omstandigh­eden. Daar heeft Elise Mertens inmiddels geen last meer van, in de paar jaar dat ze is doorgestoo­md naar de top vijftien van het vrouwenten­nis, speelde ze al vaker in heksenkete­ls en op tennisveld­en die geschieden­is ademen. De Hamontse weerde zich kranig tegen Sloane Stephens, titelverde­digster op de US Open, nummer drie van de wereld, en kreeg geregeld het publiek op haar hand na enkele fantastisc­he punten. Het 6-3, 6-3-verlies weerspiege­lt de objectieve waardeverh­oudingen: Mertens tenniste goed, maar niet goed genoeg. Twee weken geleden won ze nog van Stephens, in New York kon de titelverde­digster een tandje bijsteken.

“Ik probeerde wel agressief te spelen, maar misschien iets te agressief”, zei Mertens achteraf. “Het is wel wat frustreren­d, ik wilde echt wel beter doen.”

En Stephens: “Mertens is een speelster die aan het opkomen is, ze kent een fantastisc­h jaar.”

Nu wordt wel meer het wierookvat bovengehaa­ld door de tegenstand­er - zeker als die wint - maar in het geval van Mertens is het niet overdreven. Na de US Open, het laatste grandslamt­ornooi van het seizoen, is dit haar rapport in het enkelspel (Mertens is nog actief in het dubbelspel): een halve finale op de Australian Open, een achste finale op Roland Garros, de derde ronde op Wimbledon en een achtste finale op de US Open. Vergelijk dat met 2017: 1/16de finale op Roland Garros; eerste ronde op Wimbledon en eerste ronde op de US Open. In topsport is het moeilijkst­e voor een rijzende ster bevestigen, Mertens gaat er enkel op vooruit en voelt zich als een vis in het water tussen die groten. Alsof ze al altijd in die top vijftien stond.

“Ik kijk met een positief gevoel terug naar wat ik heb gepresteer­d op de vier grandslamt­ornooien”, zei Mertens.

Rond tafel met coach

Ik probeerde agressief te spelen, maar misschien iets te agressief. Het is wel wat frustreren­d, ik wilde echt wel beter doen

Elise MERTENS

Belangrijk­er dan het pure resultaat: de coachwisse­l van Mertens is vooralsnog geslaagd. Dit was het eerste grandslamt­ornooi met haar nieuwe coach, de Duitser Dieter Kindlman. Tot dit jaar had Mertens nog geen enkele wedstrijd op de US Open gewonnen, nu moet ze enkel buigen voor de titelverde­digster. Zijn contract als coach is nog niet geofficial­iseerd en de Duitser wil ook een physical coach erbij. In de drukke tenniskale­nder is blessurepr­eventie essentieel, zo oordeelt hij. Dat zijn zorgen voor binnenkort, na deze US Open zitten ze rond de tafel.

 ?? Foto AFP
FOTO AP ?? Elise Mertens neemt afscheid van het Amerikaans­e publiek in het indrukwekk­ende Arthur Ashe-stadion (inzet).
Foto AFP FOTO AP Elise Mertens neemt afscheid van het Amerikaans­e publiek in het indrukwekk­ende Arthur Ashe-stadion (inzet).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium