Het Belang van Limburg

Kepa, een zangvogel met reflexen

-

Op 19 juli werd de Braziliaan Alisson Becker de duurste doelman aller tijden toen Liverpool 72,5 miljoen euro voor hem betaalde aan AS Roma. Maar nog geen drie weken later brak Chelsea dat record door 80 miljoen neer te tellen voor een Bask die eigenlijk niemand kende: Kepa Arrizabala­ga.

De 1,89 meter grote Spanjaard speelde op zijn 23ste nog maar 53 duels in La Liga en één interland en was in de WK-selectie derde doelman. Toch is de Bask de duurste keeper aller tijden. Kepa maakt voor het eerst naam in de zomer van 2012. Hij is dan de nummer één van de Spaanse U19, die het EK wint. In de halve finale tegen het Frankrijk van Umtiti en Pogba is hij de grote man met twee gestopte penalty’s.

Zijn profcarriè­re komt echter traag op gang. Pas op 11 september 2016 debuteert hij met Athletic Bilbao, al van jongs af aan zijn club. Voordien moet hij zich bewijzen bij zusterclub Basconia in vierde klasse, bij de Bilbaorese­rven in derde klasse en bij Ponferradi­na en Valladolid in tweede klasse.

Op dat moment kon zijn carrière trouwens al voorbij geweest zijn, want op zijn vijftiende dreigden zijn ouders ermee hem uit de academie te halen omdat hij slecht presteerde op de taalvakken op school. Vanaf het seizoen 20162017 maakt Kepa snel naam. Zijn sterke reflexen vallen op, net als zijn maturiteit. Het duurt niet lang of de mensen noemen hem de opvolger van José Angel Iribar, een iconische Bilbaodoel­man uit de jaren 60 en 70. Maar in de kleedkamer noemen ze hem El Jilguero – De Distelvink. Waarom ze hem met een zangvogel vergelijke­n? Omdat hij zangvogelw­edstrijden won. Op zijn vijftiende werd hij voor de tweede keer kampioen van Biskaje met zijn vogels Oker, Rocky en Raikkonen.

 ?? FOTO SS, BLG, PN ?? Van links naar rechts Harry Kane, scheidsrec­hter Michael Oliver, Fabinho Denis Odoi, coach Maurzio Sarri en Kepa Arrizabala­ga (onder) zijn de mannen die dit seizoen kleur moeten geven aan de Premier League.
FOTO SS, BLG, PN Van links naar rechts Harry Kane, scheidsrec­hter Michael Oliver, Fabinho Denis Odoi, coach Maurzio Sarri en Kepa Arrizabala­ga (onder) zijn de mannen die dit seizoen kleur moeten geven aan de Premier League.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium