Het Belang van Limburg

Dusartplei­n?

-

fietsen heeft gejat, want hij verkoopt ze meteen. Maar nu konden we hem identifice­ren en hij kon niet anders dan bekennen, want hij stond op beeld.”

Het is overigens niet de bedoeling dat de politiemen­sen in de meldkamer voortduren­d naar de videowall zitten te staren. “Dat is onmogelijk, je kan niet alles zien. Wel zijn ze cruciaal voor het onderzoek: wat is er precies gebeurd, heeft er zich in de omgeving iets afgespeeld, zijn de daders ook elders gezien,...?”

Er gaan systematis­ch nog camera’s bijkomen, onder meer aan het station en in Runkst, maar meestal is het nog wachten tot de straten worden opgebroken (en er glasvezel kan komen voor een betrouwbar­e verbinding). “Het systeem kan ook eenvoudig uitgerold worden naar de andere gemeenten van onze zone”, aldus Pirard. Over het prijskaart­je blijven politie en stadsbestu­ur vaag. “De politie betaalt alleen voor alles in het gebouw, de rest is voor de gemeenten. Hasselt zet in op veiligheid, via camera’s en software. Wij mogen daarvan gebruikmak­en om de misdaad te bestrijden.”

Privacy

Dan is er nog de privacy. “Dat kunnen we niet genoeg benadrukke­n: er staan nergens camera’s gericht op uw woonkamer of uw terras. Alleen op openbare plaatsen. Aanvankeli­jk zijn mensen argwanend als we vragen of er een camera mag komen, maar al heel snel willen ze niet liever.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Korpschef Philip Pirard en burgemeest­er Nadja Vananroye bij de videowall. “De microfoons kunnen een ruzie oppikken en meteen kunnen we inzoomen.” Bekijk het filmpje van de videowall in het Hasseltse politiekan­toor. Lees verder op hbvl.be
FOTO'S BOUMEDIENE BELBACHIR Korpschef Philip Pirard en burgemeest­er Nadja Vananroye bij de videowall. “De microfoons kunnen een ruzie oppikken en meteen kunnen we inzoomen.” Bekijk het filmpje van de videowall in het Hasseltse politiekan­toor. Lees verder op hbvl.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium