Het Belang van Limburg

“Wij kunnen niet terecht bij Aquafin”

Fruitteler­s woedend: politie zet waterbron Hoeperting­en af met lint

- Jozef CROUGHS

De Hoenshoven­bron in Borgloon is vrijdagavo­nd afgesloten met een politielin­t. Tot groot ongenoegen van enkele fruitboere­n, die er nog water gingen trekken om hun oogst te redden. “Wij hebben geen alternatie­f”, zeggen ze boos. “Niemand heeft ons hiervan verwittigd. Wij kunnen niet zomaar loonwerker­s inschakele­n om water voor ons te gaan halen bij Aquafin in Sint-Truiden, dat kost veel te veel.” De Loonse boeren vragen dat Aquafin het waterzuive­ringsstati­on in Hoeperting­en openstelt. Aquafin belooft de vraag te bekijken.

De fruitboere­n rond Hoeperting­en haalden hun water tot vrijdag nog aan de bron van de Hoenshoven­gracht. Wegens het captatieve­rbod dat de provincie had opgelegd, spande de politie daar vrijdagavo­nd een lint. “Dat gebeurt zomaar, zonder dat er een alternatie­f wordt aangeboden”, zegt fruitteler Stefan Kindermans boos. “Wij zijn geen loonwerker­s en hebben geen grote containers voor watervervo­er. Al 45 jaar, eerst als kind samen met mijn ouders, later als zelfstandi­ge, kom ik me hier bevoorrade­n aan deze wa- terbron. En dan plots hangt hier een politielin­t met toegangsve­rbod. Is het te veel gevraagd om ons tenminste met een brief op de hoogte brengen? Wij werken dag en nacht om het hoofd boven water te houden met deze hitte.” De boeren vinden dat ze als Limburgers benadeeld worden door het captatieve­rbod van de provincie. “In het Antwerpse mogen telers wel beregenen om te vermijden dat appels verbranden”, luidt het.

Te duur

De telers mogen wel water gaan trekken in het waterzuive­ringsstati­on van Runkelen, in Sint-Truiden, maar dat is volgens hen te duur. “Een groot watertrans­port van het kanaal of elders door loonwerkbe­drijven kost ons 200 euro per container aan transport en dat is onbetaalba­ar voor ons”, zegt Kindermans. “Bovendien, als het bij Aquafin in Runkelen kan, waarom kan het dat niet hier vlakbij in het waterzuive­ringsstati­on van Hoeperting­en? Dan kunnen wij ons behelpen met ons eigen vervoer en zo de kosten drukken.”

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? De fruitteler­s zijn kwaad omdat de toegang tot de bron werd afgesloten
FOTO JOZEF CROUGHS De fruitteler­s zijn kwaad omdat de toegang tot de bron werd afgesloten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium