Het Belang van Limburg

2018 telt nu al meer zomerdagen dan het legendaris­che jaar 1976

-

HASSELT - De zomer van 2018 rijgt de opvallende statistiek­en aaneen. Het is vandaag de 52ste ‘zomerdag’ van het jaar, een dag waarop het 25 graden of warmer wordt. Dat zijn er al twee meer dan in de legendaris­che zomer van 1976.

Toegegeven, het record – 66 zomerdagen in 1947 – staat nog stevig overeind en ook 1976 heeft een cijfer waar deze zomer niet aan kan tippen. Met 19 tropische dagen (dagen waarop het 30 graden of meer werd) heeft het nog een ruime voorsprong. Het absolute record aan zomerdagen verbreken kan nog. “Dat is moeilijk te voorspelle­n. Zomerse dagen kunnen nog tot in oktober voorkomen”, zegt weerman David Dehenauw.

Hittegolf

Sinds het kwik zaterdag rond 14.30 uur in Ukkel de grens van 30 graden overschree­d, kreunt het land ook onder de tweede hittegolf van deze zomer. De eerste startte op 13 juli en duurde tot en met 27 juli. De tweede begon op 29 juli en zou volgens weerman David Dehenauw wellicht ergens in de tweede helft van deze week eindigen. Twee hittegolve­n in één jaar, dat is voor ons land van 2006 geleden. Een record is het (nog) niet. In 1947 telden we hier vier hittegolve­n, waaronder de langste ooit: 19 dagen aan een stuk.

Extremer Limburg

Nationaal is het dus op alle vlakken een uitzonderl­ijke zomer, maar voor onze provincie is het allemaal nog net iets extremer. In Limburg is de temperatuu­r al sinds 11 juli niet onder de 25 graden gezakt. Op 10 juli gebeurde dat wel, maar ook daarvoor was het hier al bloedheet geweest. Als de temperatuu­r voor 12 augustus (volgende zondag) onder de 25 graden zakt in Limburg, zal het hittegolfr­ecord van 2006 op de tabellen blijven staan, zo berekende weerman Ruben Weytjens. In 2006 duurde de hittegolf in onze provincie van 29 juni tot en met 31 juli, waarna een natte maand augustus volgde.

Wellicht gaan we dat record niet breken. Morgen wordt nog een helse 38 graden verwacht, maar vanaf dan duikt het kwik onder de 29 graden, naar een verfrissen­de 22 graden vanaf donderdag. Nog even doorbijten dus.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium