Het Belang van Limburg

En, Frankrijk de beker

-

Daar is de VAR weer

Zoals na elke wedstrijd van Frankrijk op dit tornooi, had je ook gisteren het gevoel dat het helemaal anders had kunnen lopen. De eerste twee goals die ze maakten, waren voor discussie vatbaar. De eerste kwam er na een vrije trap die er geen was en bij de 2-1 was er zelfs met assistenti­e van de videoref nog ruimte voor inter- nadat Perisic de bal met de hand beroerde. De Argentijns­e ref gaf het voordeel aan de Fransen. Er was iets voor te zeggen, maar we hadden precies hetzelfde geschreven als Pitana die strafschop niet had toegekend. Zware beslissing voor de Argentijn, die zelfs nog eens terugkeerd­e om naar het scherm te kijken. Wij waren de VAR eigenlijk

al vergeten. Sinds de kwartfinal­e was die man voor het scherm ergens in Moskou helemaal niet nodig geweest, wat erop wijst dat met uitstekend­e arbiters nauwelijks een VAR nodig is. Overigens: de VAR kreeg wel veel kritiek op dit WK, maar bewees andermaal zijn nut in de race naar rechtvaard­iger voetbal.

De Kroaten waren gisteren de pipretatie, neut en dat is spijtig. Na drie KOwedstrij­den met verlenging­en gingen Modric - wat een aanvoerder! - en co er andermaal vol tegenaan. Heel de wereld leek wel achter de moedige Kroaten te staan en ze putten daaruit de inspiratie om na die vreemde 1-0 toch nog via Perisic gelijk te maken. De veer brak pas bij de 4-1, en dat kan niemand hen kwalijk nemen.

Niveau niet zo hoog

Wat moeten we voorts onthouden van dit tornooi? De Gouden Generatie van de Belgen, die hun status alleen maar vergrootte­n met Courtois als Beste Doelman van het Tornooi en Hazard als op één na beste speler. Alle lof daarvoor. De Rode Duivels zorgden samen met Kroatië en in een eerdere fase Peru en Brazilië voor het meeste kleur op dit 20ste WK. Maar behalve voor de laatste vier overgeblev­en landen werd het geen onvergetel­ijk tornooi.

Het niveau viel over het algemeen tegen, maar dat is verklaarba­ar omdat zo’n WK op het einde van een slopend seizoen wordt gespeeld. Over vier jaar in Qatar wordt het grootste voetbalfee­st ter wereld wegens de warmte van 21 november tot en met 18 december afgewerkt. Dat moet beter dan. Een arrogant Duitsland, moedig Portugal, te volgevrete­n Spanje en pover Argentinië gingen er al heel vroeg uit en wat het ergste is: dat was doorgaans terecht. Het nam echter ook wel wat piment weg. Messi en Ronaldo zaten te vroeg op het vliegtuig naar huis. Het georganise­erde voetbal haalde het van de frivolitei­t en dat is altijd spijtig voor het voetbalspe­ktakel met Frankrijk als beste voorbeeld. Laten we vooral hopen dat dit niet de weg is die het voetbal de komende jaren zal inslaan. Het Manchester City van Pep Guardiola laat ook zien dat het anders kan.

Vriendelij­k Rusland

Tot slot viel Rusland als organisere­nd land uitstekend mee. De politiek van president Vladimir Poetin is wraakroepe­nd voor democraten, maar het land toonde een heel vriendelij­k gezicht. Heeft het tornooi behalve de knappe Belgen globaal niets gebracht waar we spontaan vanop de tafel gaan dansen, dan is het alvast te hopen dat dit WK de gespannen situatie op wereldvlak een beetje zal ontspannen. Maar dan zijn we weer aan het dromen, zeker?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium