Het Belang van Limburg

Renners weinig te zien”

-

volgende dag weer een rit op het programma staat. Vaak moet de teamarts afgaan op het subjectiev­e gevoel van de renner zonder veel diepgaande en specifieke datagebase­erde analyses. Wij leveren die meetgegeve­ns en wetenschap­pelijke achtergron­d. Als uit onze onderzoeke­n blijkt dat het reactiever­mogen van een renner na een crash gevoelig is verminderd, dan zal BMC waarschijn­lijk langer wachten om hem terug het peloton in te sturen. Nu, wij doen de testen en geven advies, maar het is uiteindeli­jk BMC zelf dat beslist wat er gebeurt.”

Dus, een BMC'er die valt wordt naar jou gestuurd?

“Dat kan, maar hoeft niet noodzakeli­jk. Alles gebeurt op vraag van BMC. Kijk, die renners zwerven overal op de wereld rond, dus die kunnen niet zomaar naar mij komen. Daarom hebben we in de winterperi­ode een structuur opgezet om online veel testen en analyses te kunnen doorlopen zonder dat ik er ben. We hebben bijvoorbee­ld een online programma ontwikkeld waarmee de renners zichzelf kunnen testen en zelfs bepaalde trainingsp­rogramma’s kunnen volgen. De resultaten komen dan bij ons binnen en dan bekijk ik samen met collega Dr. Joris Vangeneugd­en de betekenis en mogelijke conclusies. Zo moet de ene renner 'trainen' op reactiever­mogen, en moet de andere mentale ondersteun­ing krijgen van een psycholoog. Enkel als het echt noodzakeli­jk is, wordt een renner overgevlog­en.”

Die renners bevinden zich overal op de wereld, zeg je. Een hele klus om hen op te volgen.

“Dat klopt, maar ik hoop dat ik hen zo weinig mogelijk zie of moet begeleiden. Ah ja, want dat betekent dat ze valpartije­n hebben kunnen ontwijken. Ik moet wel zeggen dat ik binnen BMC een bijzonder profession­ele omkadering en structuur ben tegengekom­en. Heel knap hoe de communicat­ie verloopt en hoe iedereen dezelfde visie uitdraagt. Ik communicee­r vooral met Dr. Max Testa, Allan Peiper en de osteopaten David Bombeke en Leen Van Damme, hoewel individuel­e renners me ook weten te vinden voor specifieke vragen of advies. Maar een wielerteam is inderdaad geen voetbaltea­m. Voetballer­s zijn in principe altijd samen op eenzelfde plaats en ze zijn daardoor sneller opvolgbaar. Wielrenner­s zitten overal, vandaar

Stijn QUANTEN neuroweten­schapper BMC dus die specifieke aanpak.”

BMC zit op de wip omdat er nog geen hoofdspons­or is voor volgend seizoen. Dat brengt psychologi­sche druk mee voor de renners. Volg je dergelijke problemen ook op?

“Neen, dat zit op dit moment niet in onze opdracht. Het is wel de bedoeling om onze samenwerki­ng uit te breiden, maar we moeten nog bepalen wat en hoe. Dat soort van mentale begeleidin­g doen we bijvoorbee­ld wel eens bij een voetballer die in een mindere periode zit. Stel dat een spits niet doet wat hij moet doen: scoren. Wel, op vraag lichten we hem dan door met onze testen en proberen we de bottleneck te vinden. Dat kan tot verschille­nde diagnoses leiden. Misschien heeft hij wel een probleem met zijn zicht en moeten we daarop werken. Of is het toch een mentale kwestie? Dan sturen we

hem door

Er wordt nu ook gebrainsto­rmd om meteen na een crash al enkele neurologis­che testen te kunnen doen. Wanneer de renner nog op de weg ligt, bij wijze van spreken

naar een psycholoog van ons team of naar een andere vorm van hulpverlen­ing.”

Je bent een trendsette­r.

“Goh, dat weet ik niet. Er zijn nog een paar wielerteam­s

met gelijkaard­ige initiatiev­en bezig. Ik doe wat ik graag doe en prijs me gelukkig dat ik dit werk kan doen binnen sportteams. Ik ben zelf heel sportminde­d, vandaar. Blijkbaar vallen mijn inzichten over de invloed van de hersenen op sportieve prestaties op en werpt het advies ook vruchten af. Er wordt nu trouwens ook gebrainsto­rmd om meteen na een crash al enkele neurologis­che testen te kunnen doen. Wanneer de renner nog op de weg ligt, bij wijze van spreken. Maar dat is nog toekomstmu­ziek. Het gaat in ieder geval vooruit in onze branche.”

 ?? FOTO DICK DEMEY
FOTO BMC ?? Stijn Quanten: “We begeleiden renners om gezond, veilig en zonder risico op bijkomende blessures terug te keren op de fiets na een valpartij”. Stijn Quanten (midden) samen met Greg Van Avermaet en Damiano Caruso.
FOTO DICK DEMEY FOTO BMC Stijn Quanten: “We begeleiden renners om gezond, veilig en zonder risico op bijkomende blessures terug te keren op de fiets na een valpartij”. Stijn Quanten (midden) samen met Greg Van Avermaet en Damiano Caruso.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium