Het Belang van Limburg

“In volle finale nog aangevalle­n”

Jelle Vanendert verrast met klimmersbe­nen op de kasseien

- Pieter VANLOMMEL

40ste. Afgaande op zijn uitslag zou je niet meteen vermoeden dat Jelle Vanendert een beresterke koers reed in de zomerse Hel van het Noorden. De 33-jarige Neerpelten­aar verraste vriend en vijand door de finale op de kasseistro­ken mee te kleuren. “Ik wist dat ik goed over kasseien kon dokkeren, alleen heb ik dat nooit kunnen tonen in de koers.”

Wie dacht dat Vanendert met zijn klimmersbe­nen ergens achteraan het pak van kassei naar kassei zou denderen, had het mis. Diep in de finale kwam het spichtige postuur van de Lotto Soudal-renner plots in beeld toen hij jacht maakte op het elitegroep­je met Degenkolb, Van Avermaet en Lampaert. “Toen we met de ploeg deze rit kwamen verkennen, ging dit mij ook al goed af”, doet Vanendert zijn verhaal. “Ik wist dus dat ik goed kon dokkeren over kasseien, alleen heb ik dat nooit kunnen tonen. Ik nam nog nooit deel aan Parijs-Roubaix, zelfs bij de jeugd niet.”

Opschuiven tussen stroken

Ondanks de gebrekkige koerservar­ing op kasseien wist Vanendert wel waar hij zich aan kon verwachten tussen Arras en Roubaix. “Ik heb ervoor gezorgd dat ik op een veilige plek in het peloton de kasseienst­roken aanvatte. Ik liet telkens een beetje ruimte voor de renner voor mij en probeerde mijn krachten te sparen. Tussen die stroken ben ik dan blijven rijden zodat ik telkens een beetje kon opschuiven.” Uiteindeli­jk demarreerd­e Vanendert zélf vanuit het uitgedunde pe- loton, in de jacht op het koploperst­rio. “Maar ik zag een mannetje van Bahrein-Merida en ook Peter Sagan naderen. Toen heb ik mijn benen maar stilgehoud­en want ik wilde alleen wegrijden. Jammer, achteraf gezien had ik op dat moment beter getracht het peloton bij elkaar te houden om op de spurt van André (Greipel, nvdr.) te mikken.”

Met een paar dagen kopwerk voor Greipel én een zware kasseirit in de benen komt de rustdag ook voor Vanendert welgekomen. Vanaf dinsdag trekt de Tourkarava­an de bergen in, het uitverkore­n terrein van de Neerpelten­aar. “Ik wil me zeker nog tonen in deze Tour”, knikt hij. “Maar dan moet ik het slim aanpakken. Eerst proberen goed te herstellen van de afgelopen dagen en dan ga ik mijn ritten uitkiezen.”

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Opnieuw moet BMC-kopman Richie Porte opgeven op de tweede Tourzondag. Deze keer weer met een gebroken sleutelbee­n.
Foto PHOTO NEWS Opnieuw moet BMC-kopman Richie Porte opgeven op de tweede Tourzondag. Deze keer weer met een gebroken sleutelbee­n.
 ?? FOTO BELGA ?? Een dagje stof vreten ging Vanendert verbazend goed af.
FOTO BELGA Een dagje stof vreten ging Vanendert verbazend goed af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium