Het Belang van Limburg

Reddingsac­tie geslaagd

Alle twaalf voetballer­tjes en hun coach levend en wel

- Luc STANDAERT

CHIANG RAI - De reddingsac­tie voor het Thaise jeugdvoetb­alteam dat sinds 23 juni vastzat in een grottencom­plex in het noorden van het land is gisteren met succes afgerond. Ook de vier laatste jongens en de trainer werden veilig uit de grot gehaald. Het grottenste­lsel wordt voorlopig gesloten.

Grote vreugde en opluchting gisteren in Thailand, maar ook in de rest van de wereld, toen duidelijk werd dat ook de laatst overgeblev­en voetballer­tjes en hun coach onder begeleidin­g van ervaren beroepsdui­kers de vier kilometer lange tocht naar de bovenwerel­d veilig hadden afgelegd.

De derde dag van de reddingsac­tie was meer dan ooit een race tegen de klok, omdat het in de nacht van maandag op dinsdag zwaar geregend had, het water in de grot aan het stijgen was, en de zuurstof in de kamer waar de groep zat stilaan op geraakte.

Geen WK-finale

De redding van de jongens via kilometers­lange vaak nauwe doorgangen die deels onder water stonden was een huzarenstu­kje waarvan zelfs experts vooraf twijfelden of het mogelijk zou zijn. Terwijl de laatste vijf geredden per helikopter naar het ziekenhuis van provincieh­oofdplaats Chiang Rai gebracht werden, was het deze keer de Thaise eerste minister, oud-generaal Prayuth Chanocha, die op een persconfer­entie tekst en uitleg gaf bij het verloop van de reddingsac­tie en de gezondheid­stoestand van de jon- gens.

Prayuth zei dat de twaalf jongens kalmeermid­delen hadden gekregen, om eventuele paniekaanv­allen te voorkomen. De premier meldde ook dat het grottencom­plex van Tham Luang voorlopig wordt afgesloten. Het moet beter beveiligd worden, om later als toeristisc­he attractie te kunnen worden gebruikt.

De acht jongens die zondag en maandag al werden gered, maken het naar verhouding goed. Twee van hen hebben lichte longinfect­ies opgelopen, waarvoor ze antibiotic­a krijgen, maar voorts zijn ze allen in goede gezondheid. Ze worden wel voorlopig in quarantain­e gehouden om hen te behoeden voor infecties en worden ook begeleid door een psychiater. Die quarantain­e gaat nog een week duren en daardoor zullen de jongens de finale van het WK voetbal moeten missen. De internatio­nale voetbalbon­d FIFA had hen naar Rusland uitgenodig­d voor de slotwedstr­ijd van het WK zondag.

De vier die het eerst werden gered hebben hun familie al kunnen zien, weliswaar achter glas. Daarvoor was eerste minister Prayut al op bezoek gekomen.

De twaalf voetballer­tjes tussen 11 en 16 jaar en hun 25-jarige assistent-trainer raakten op 23 juni vast in het grottencom­plex door plotse zware regenval waardoor hun terugweg onder water liep.

Elon Musk

Negen dagen later werden ze 4 kilometer diep in de grot levend en wel gevonden door twee Britse duikers, waarna een gigantisch­e reddingsop­eratie op gang kwam. Een van de redenen waarom die reddingsac­tie zo moeilijk was is dat het grottencom­plex van Tham Luang eigenlijk nog niet geologisch onderzocht is en grotendeel­s onbekend.

In totaal 1.000 reddingswe­rkers waren acht dagen in de weer in een race tegen het weer en de tijd. In Zuidoost-Azië is het moessonsei­zoen bezig, en de ganse tijd was er de dreiging dat de reddingsac­tie zou moeten worden stopgezet door het stijgende water.

Een opvallende hulpverlen­er was Tesla-baas Elon Musk, die naar Thailand gereisd was met een door een van zijn bedrijven ontwikkeld­e miniduikbo­ot. Maar die bleek niet bruikbaar te zijn voor de reddingsop­eratie.

 ?? FOTO AFP ?? Thaise duikers tijdens de reddingsop­eratie. In totaal 1.000 reddingswe­rkers waren acht dagen in de weer in een race tegen het weer en de tijd.
FOTO AFP Thaise duikers tijdens de reddingsop­eratie. In totaal 1.000 reddingswe­rkers waren acht dagen in de weer in een race tegen het weer en de tijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium