Het Belang van Limburg

Limburgse drone-experts op Gentse feesten

- Geert VAN BAELEN

Sinds een half jaar zet de hulpverlen­ingszone Noord-Limburg drones in bij interventi­es. Uit een eerste evaluatie blijkt dat ze al een cruciale rol speelden bij recente grote industrie- en natuurbran­den. Ze zullen deze zomer ook worden ingezet bij het toezicht op massa-evenemente­n, zoals het Harley-treffen in Leopoldsbu­rg. Politie Gent roept nu zelfs de Noord-Limburgse expertise in voor een proefproje­ct tijdens de Gentse Feesten.

Sinds een half jaar gebruikt de hulpverlen­ingszone Noord-Limburg in samenwerki­ng met de politiezon­es Lommel en Kempenland profession­ele drones bij interventi­es. Hiervoor werden 7 piloten opgeleid, en de eerste maanden laten alvast een potentieel vermoeden. “Zo werden de drones ingezet bij een zestal grote natuur- en bedrijfsbr­anden”, stelt Nico Vandekerkh­of, coördinato­r van het droneteam. “In geval van een bedrijfsbr­and kan een drone een waardevol overzicht bieden in functie van gericht blussen, zoals onlangs bij de industrieb­rand in Peer. Bij een recente heidebrand op het militair domein Leopoldsbu­rg, wisten we dankzij de drone dat er drie brandhaard­en waren in plaats van één. Hierdoor wonnen we heel wat tijd en werd schade voorkomen. Ook het aansturen van de blusploege­n is natuurlijk gemakkelij­ker met een bovenaanzi­cht.” Ook bij politiewer­k blijkt de drone een nuttig hulpmiddel. Zo kan een drone op verkenning gaan voor een politie-inval, maar is in combinatie met een warmtecame­ra ook een gids naar een cannabispl­antage.

Ongevallen

De drone werd ook opgelaten bij de drie dodelijke verkeerson­gevallen de voorbije maanden in de regio. Burgemeest­er en voorzitter van de zoneraad Peter Vanvelthov­en (sp.a) ziet op het vlak van ongevallen nog een grotere rol weggelegd voor de dronetechn­iek. “Als de software op punt staat, willen we drones ook zware onge-

 ?? FOTO HBVL ?? Hulpverlen­ingszone Noord-Limburg heeft zeven dronepilot­en.
FOTO HBVL Hulpverlen­ingszone Noord-Limburg heeft zeven dronepilot­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium