Het Belang van Limburg

“Mijn vrouw deed het uitstekend”

Zweedse aanvoerder Andreas Granqvist mist geboorte van dochtertje voor kwartfinal­e Zweden - Engeland Zweden - Engeland

- Jürgen GERIL

Een dochter krijgen kan hij nog eens, een kwartfinal­e van het WK maakt hij nooit meer mee. Dus was Andreas Granqvist (33) donderdagn­acht niet aanwezig bij de geboorte van Mika. De Zweedse aanvoerder bleef in Rusland om vandaag Engeland in de ogen te kijken. Zijn ‘Worldcupba­by’ is wel de Zweedse geluksbren­ger.

Vraag het even aan uw vrouw. Zou u de bevalling van jullie kindje mogen missen om te kunnen deelnemen aan een WK-wedstrijd. Ja? Neen? Sorry voor de verhitte discussie aan de ontbijttaf­el.

Ten huize Andreas Granqvist woedde die discussie niet. Zijn echtgenote Sofie was uitgereken­d midden in het WK en trok woensdag om 21 uur naar de kraamklini­ek in Helsingbor­g. Zonder haar man. Dik drie uur later werd Mika geboren. Hoe Andreas de bevalling vanuit Rusland volgde, werd niet bekendgema­akt. Hielp hij puffen via Facetime?

Feit is dat Granqvist gisteren een persconfer­entie gaf één dag voor de kwartfinal­e tegen Engeland. “Ik heb een korte nacht achter de rug”, grijnsde de verdediger. “Mijn vrouw heeft het uitstekend gedaan en zij en ons kindje maken het prima. Een dochter krijgen is het mooiste wat er is, maar een kwartfinal­e op een WK is ook heel bijzonder. Ik probeer van allebei te genieten. Mijn vrouw zei dat ik hier moest blijven.”

Hadden de Granqvists die bevalling niet wat beter kunnen plannen? Op 10 oktober 2017 won Zweden zijn kwalificat­ieduel tegen Nederland met 2-0 en knikkerde het Oranje definitief uit WK-koers. Granqvist, die nog bij Groningen voetbalde, had toen blijkbaar iets te vieren.

Sofie Granqvist maalde er niet om. “Ik kan het niet toestaan dat Andreas een wedstrijd mist op het WK”, zei ze vooraf. “Dat is waar mijn man van droomt sinds hij een kleine jongen was en waarvoor hij zijn hele leven werkte. Natuurlijk is Andreas droevig dat hij de bevalling mist, maar ik weet dat ik het zelf kan en heel veel steun heb. Wat is er belangrijk­er dan het WK?”

Engelsman wel naar huis

Voor het eerst sinds 1994 staat Zweden in de kwartfinal­e en zelfs zonder de gestopte Zlatan gelooft het hele land dat ze nog verder kunnen raken. Granqvist is hun aanvoerder en hij knipt liever de navelstren­g van Engeland door dan die van zijn eigen dochter. Overleeft Zweden de kwartfinal­e, dan vliegt hij misschien wel eens over en weer om zijn dochtertje vast te pakken. Zo niet moeten foto’s volstaan voor Granqvist.

Overigens heeft niet elke profvoetba­ller zo’n toegeeflij­ke vrouw. Bij Engeland miste Fabian Delph de 1/8ste finale tegen Colombia omdat hij zijn vrouw bijstond bij de bevalling van hun derde dochter. De middenveld­er van Man City is ondertusse­n wel terug in Rusland. 1 16 3 4 6 17 7 8 10 20 9

Aftrap: Zaterdag 16 u Ref: Björn Kuipers (NED) Stadion: Samara Arena, Samara

Zweden

Olsen Krafth Lindelöf Granqvist Augustinss­on Claesson Larsson

Ekdal Forsberg Toivonen

Berg

INVALLERS: Svensson, Olsson, Guidetti, Johnsson, Helander, Hiljemark, Jansson, Rohdén, Durmaz, Thelin, Nordfeldt. GESCHORST: Lustig.

OP 1 KAART VAN SCHORSING: Claesson, Ekdal 1 15 5 2 18 20 14 11 2 9 10

Engeland

Pickford Maguire Stones Walker Young

Alli Henderson Lingard Trippier

Kane Sterling

INVALLERS: Rose, Dier, Butland, Welbeck, Cahill, Jones, Rashford, Loftus-Cheek, Alexander-Arnold, Pope GEBLESSEER­D: Vardy.

OP KAART VAN SCHORSING: Henderson, Loftus-Cheek, Lingard, Walker

 ??  ??
 ??  ?? Sofie Granqvist met de pasgeboren Mika.
Sofie Granqvist met de pasgeboren Mika.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium