Het Belang van Limburg

“Burgemeest­er liet microfoons afzetten”

Voltallige oppositie stapt op

- Jozef CROUGHS

Alle raadsleden van de Truiense oppositiep­artijen N-VA en sp.a hebben vrijdag uit protest de gemeentera­ad voortijdig verlaten. Dat gebeurde na twee uit de hand gelopen debatten. Volgens de oppositie gaf burgemeest­er Heeren tot twee maal toe opdracht aan voorzitter Bels om de micro’s van hun fractielei­ders uit te schakelen.

De eerste keer gebeurde dit bij het punt over de vertegenwo­ordiging van de gemeente bij Greensky waar Veerle Heeren (CD&V) werd voor aangeduid. N-VA maakte daar bezwaar tegen. “Om een vertegenwo­ordiger aan te duiden moet de gemeentera­ad bijeengero­epen worden”, stelde gemeentera­adslid Jelle Engelbosch (N-VA), die het niet nam dat hem het zwijgen werd opgelegd. Burgemeest­er Heeren reageerde fel dat de uitnodigin­g tot vergaderin­g niet tijdig was verstuurd door Greensky. “We konden hiervoor toch moeilijk een extra gemeentera­ad bijeenroep­en?”

Slachthuis

Tien minuten later zat het er weer bovenarms op. Aanleiding was nu een lang debat over de sloop van het slachthuis, de hal en de waterzuive­ring (begroot op 405.000 euro excl. btw) op de veemarkt. Het debat escaleerde bij de vraag wie moest opdraaien voor de kosten van het afvoeren van 2.500 m3 water en slib, de inhoud van de zuiverings­installati­e: de stad of de laatste uitbaters? Filip Moers (sp.a) maakte zich sterk dat de nv Slachthuis ervoor moest opdraaien. Volgens Bert Stippelman­s (CD&V) was er echter geen document terug te vinden over de toestand van de zuiverings­installati­e bij de overdracht van de uitbating van het slachthuis uit 2002. Ludwig Vandehove (sp.a), die in 2002 burgemeest­er was, voelde zich geviseerd en reageerde dat dat een fout was van de administra­tie, niet van zijn bestuurspl­oeg. Daarop volgde een moddergeve­cht. Nadat de voorzitter iedereen al een paar keer iedereen tot de orde had geroepen en de stemming had gevraagd, zou -volgens de oppositied­e burgemeest­er de voorzitter hebben aangemaand de micro’s dicht te draaien. Voor de oppositie was de maat vol en ze verlieten voltallig al roepend en scheldend de raadzaal.

De zeven resterende punten werden op een drafje afgewerkt.

 ?? FOTO JCR ?? De raadsleden van de oppositie verlieten de raadszaal, de meerderhei­d werkte de resterende punten alleen af.
FOTO JCR De raadsleden van de oppositie verlieten de raadszaal, de meerderhei­d werkte de resterende punten alleen af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium