Het Belang van Limburg

“Tegen Brazilië wordt het anders”

Bondscoach Martinez wil niet over tactiek praten

- Ludo VANDEWALLE

Bondscoach Roberto Martinez wilde amper praten over de zwakke punten die bijna tot de uitsluitin­g leidden. “Niet op dit moment, ik wil de mentalitei­t in de verf zetten”, aldus de bondscoach. Is de grote les van deze wedstrijd niet dat de 3-4-3 tegen Brazilië overboord moet?

“Vandaag moeten we niet over de negatieve punten in onze prestatie of het systeem praten. We hebben na de 0-2 getoond dat we als groep de handen in elkaar kunnen slaan en dat de wil om te winnen ongeloofli­jk groot is. Er zijn niet veel wedstrijde­n zijn waar je in 35 minuten een 0-2 achterstan­d ophaalt. Dit is te danken aan de gretigheid en focus van deze groep. Het geloof van de spelers die zijn ingevallen heeft de doorslag gegeven. Daarom wil ik niet over tactiek spreken. Dat zou unfair zijn. Vandaag gaat het over de spelers. Ze wilden winnen, en dat binnen de 90 minuten. Dat was een heel mooie verwezenli­jking die verder gaat dan de tactische beschikbaa­rheid van iedereen.”

Hebben jullie Japan misschien onderschat?

“Geen sprake van. We hebben ze goed bestudeerd en de spelers wisten heel goed tot wat Japan in staat is. De eerste goal was een fantastisc­he tegenaanva­l, de tweede een schitteren­d schot van buiten het strafschop­gebied. De aansluitin­gstreffer van Vertonghen was een mentale klap voor hen.”

Wat maakte volgens jou het verschil?

“Fysiek hebben we het verschil gemaakt. Neem de 3-2. In zes seconden staken we met drie spelers het veld over. Ik wil voor dat doelpunt ook Lukaku felicitere­n. Hij had zelf kunnen afwerken, maar hij liet de bal slim lopen voor Chadli. Ik geef toe dat we wat geluk hadden met onze eerste goal. Maar we hadden ook pech met het schot van Hazard tegen de paal. We hebben wel twintig kansen gecreeerd, dat maakt me trots.”

Het is 48 jaar geleden dat een land in de knock-outfase een 0-2 achterstan­d ophaalde. Hoe kreeg je die mentalitei­t erin?

“De eerste helft speelden we met de last van die favorieten­rol op onze rug. Na de 0-2 hadden we plots het gevoel dat we niets meer te verliezen hadden. Tegen Brazilië wordt het helemaal anders. Dan zijn we géén favoriet, niemand verwacht dat we de halve finale zullen bereiken. We moeten genieten. Niet met die last op onze rug rondlopen.”

Hoe ga je ervoor zorgen dat niet hetzelfde gebeurt als vier jaar geleden in de kwartfinal­e tegen Argentinië: te veel ontzag voor de tegenstand­er?

“Brazilië is het sterkste team in deze competitie. Daarom wordt het anders. Hoe sneller je je rol begrijpt, hoe beter. We moeten zo snel mogelijk duidelijk maken hoe we individuel­e spelers als Coutinho en Neymar moeten afstoppen. Ze hebben één seconde nodig om een wedstrijd te beslissen. We moeten van vandaag leren. Want Japan was heel goed, de organisati­e stond heel goed. Maar zoals gezegd: tegen Brazilië wordt het anders.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Martinez focuste zoals we gewoon zijn op het positieve.
FOTO PHOTO NEWS Martinez focuste zoals we gewoon zijn op het positieve.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium