Het Belang van Limburg

“Extra personeel nodig om DNA-tests uit te leggen”

Proffen pleiten voor erkenning beroep ‘genetisch consulent’

- Jens VANCAENEGH­EM

HASSELT - Het aantal genetische tests explodeert, maar er is te weinig bekwaam personeel om de resultaten uit te leggen aan patiënten. Dat zeggen twee hoogleraar­s in de genetica van de KU Leuven. “Als je kijkt wat er allemaal op ons afkomt: artsen alleen zullen dat niet meer aankunnen”, zegt professor Koen Devriendt.

“Stel dat een vrouw zich afvraagt hoe groot de kans is dat ze borstkanke­r krijgt, omdat het in de familie zit. Dan kan ze bij ons terecht. Wij luisteren naar haar verhaal, maken een stamboom op en gaan over tot een genetisch onderzoek als er een risico bestaat. Zien we een afwijking in de resultaten, dan maken we een nieuwe afspraak. We vertellen bijvoorbee­ld dat de kans op kanker 60 tot 80 procent is en leggen haar opties voor. Strikte opvolging en zesmaandel­ijkse controle bijvoorbee­ld, of amputatie van de borsten, al dan niet met reconstruc­tie.”

Maureen Holvoet (57, foto) werkt in het genetisch centrum van het UZ Leuven en is een van de weinigen in België die gecertific­eerd is als ‘genetisch consulent’. Daarvoor moest ze naar het buitenland, want in België bestaat geen opleiding. In de praktijk zijn er wel meer zulke consulente­n aan de slag, maar zij leerden de stiel enkel in het veld.

De nood aan bekwaam en geschoold personeel is bijzonder hoog, schrijven hooglerare­n in de genetica Joris Vermeesch en Koen Devriendt (KU Leuven) in een opiniestuk, omdat het aantal genetische tests in hoog tempo aan het toenemen is. “Er is nu al de NIPT, de test die bij zowat alle zwangere vrouwen wordt afgenomen”, zegt professor Devriendt. “Die checkt of er geen chromosoom­afwijkinge­n zijn bij de foetus, zoals het syndroom van Down, maar is aan het evolueren naar een test die de volledige genetische samenstell­ing van het kindje onderzoekt op afwijkinge­n.”

Er zijn ook koppels met een kinderwens die willen testen of ze drager zijn van aandoening­en die ze zouden kunnen overbrenge­n op hun baby. “Allemaal dingen waardoor de vraag naar uitleg toeneemt”, zegt de professor. “Artsen alleen kunnen dat niet aan. Er zijn mensen nodig met de juiste opleiding en kennis.”

Daarom pleiten de genetici ervoor dat het beroep van genetisch consulent erkend wordt en dat er opleidinge­n komen. In andere Europese landen zijn al voorbeelde­n van zulke opleidinge­n, maar voor minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) is zo’n erkenning niet aan de orde. “Nochtans zijn er mensen nodig met een goede kennis van genetica, die de tijd nemen om informatie te geven en mensen kunnen begeleiden wanneer ze slecht nieuws krijgen”, zegt Devriendt.

 ?? Foto PETER MALAISE ??
Foto PETER MALAISE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium