Het Belang van Limburg

“Het was laag bij de grond wat ze deed”

Boete voor uitstrooie­n assen Maaseikena­ar in hondenhok

- Geert HOUBEN

HASSELT - “Eindelijk gerechtigh­eid. De assen van een overledene tegen alle afspraken in uitstrooie­n in een hondenhok doe je niet. Laag bij de grond”, zegt Yvan Put (48) uit Eksel. Hij en zijn moeder spanden met hun advocaat Herman Driessen met succes een zaak voor de Hasseltse correction­ele rechtbank aan tegen de levensgeze­llin van zijn in november 2014 overleden broer, Johan Put. De vrouw, een Maaseikse van 51, is maandag veroordeel­d tot een boete van 1.500 euro waarvan de helft met uitstel.

Het plotse overlijden van Johan Put bijna vier jaar geleden op 47jarige leeftijd dompelde de familie in diepe rouw. Put overleed in zijn loft in Eindhoven aan een hartaanval. “Mijn moeder en ik zijn meteen naar daar gegaan. Zijn zakenpartn­er en levensgeze­llin met wie hij 27 jaar samen was en een samenlevin­gscontract had, wilde niet afkomen. Uiteindeli­jk hebben we op neutraal terrein afgesproke­n. We kwamen overeen dat we elk de helft van zijn assen zouden krijgen en hebben het op papier gezet”, vertelt broer Yvan.

Respectloo­s

Zover kwam het dus niet. Wel kwam het tot een dubbele begrafenis in crematoriu­m De Tesch in Hasselt op 15 november. Eentje voor- en eentje namiddag. “Ze wilde Johan een andere dienst geven. Dat was haar goed recht”, zucht Yvan. Daar liep het mis. Na de tweede uitvaartdi­enst nam de beklaagde de urne mee en strooide de assen uit in het hondenhok bij haar thuis in Maaseik. “Dat was zijn droom. Ze zijn uitgestroo­id in de tuin waar zijn geliefde honden lopen”, aldus de verdedigin­g. De verontwaar­diging bij Johan en zijn moeder was groot toen ze het nieuws vernamen. “Zo respectloo­s. Laag bij de grond. We hadden een afspraak en dan doet ze zoiets. Ons deel van de assen wilden wij verwerken in een juweel. Nu hebben we zelfs geen plaats meer om te rouwen”, aldus Yvan.

Schadeverg­oeding

Op basis van een decreet inzake begraafpla­atsen en lijkbezorg­ing is de vrouw nu veroordeel­d. Ze vroeg om opschortin­g van straf. De rechtbank ging hier niet op in gezien de ernst van de feiten en het berokkende leed. De vrouw met wie Johan Put op het moment van zijn overlijden nog een samenlevin­gscontract had, moet aan Yvan en zijn moeder een vergoeding van 3.376 euro betalen. “Daar is het ons niet om te doen. Wij schenken het aan Gaia, een goed doel waar Johan achter stond. Wel gaat het ons om gerechtigh­eid. Er waren afspraken gemaakt en zij heeft die niet nageleefd. Bovendien had ze ook geen vergunning om de assen uit te strooien.” Advocate Ann Baeten sluit zich niet aan bij de visie van de rechtbank. “Mijn cliënte had de goedkeurin­g van de moeder en de stad Maaseik om dit te doen. Bovendien heeft ze nooit de bedoeling gehad om iemand te kwetsen. Wij overwegen ernstig om beroep aan te tekenen.”

 ??  ??
 ?? Foto DICK DEMEY ?? Yvan Put met een foto van zijn overleden broer Johan.
Foto DICK DEMEY Yvan Put met een foto van zijn overleden broer Johan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium