Het Belang van Limburg

Test-Aankoopexp­ert doet boekje open: “Zelfs sjoemelsof­tware in toestellen van 50 euro”

-

HASSELT - Wie denkt dat enkel autofabrik­anten de goegemeent­e durven te belazeren met “sjoemelsof­tware” vergist zich. “Zelfs in toestellen van 50 euro vonden we chips terug om testers te misleiden”, zegt Guido Adriaensse­ns, expert in producttes­ten. Op zijn eerste pensioenda­g doet de Belg een boekje open.

Wanneer we Guido Adriaensse­ns (65) bellen, geniet hij van zijn eerste pensioenda­g in Nederland. De voorbije drie decennia stond zijn leven in het teken van producten testen en de resultaten ervan analyseren en interprete­ren: eerst 13 jaar als expert bij Test-Aankoop, daarna 19 jaar als CEO van Internatio­nal Consumer Research & Testing (ICRT). “In mijn begindagen dacht ik in al mijn naïviteit nog dat de grote fabrikante­n wel te vertrouwen waren. Ik heb mijn mening helaas moeten herzien: als fabrikante­n een kans zien om ons – testers en ook consumente­n – in de luren te leggen om meer profijt te halen, dan gaan ze dat niet laten.”

Met (voor)kennis van zaken

Geloof nu vooral niet dat enkel fabrikante­n van dure producten de testers van dienst om de tuin proberen te leiden. “Iedereen denkt natuurlijk aan dieselgate. Maar we hebben het ook al vastgestel­d bij toestellen van nog geen 50 euro. Ik stond er zelf versteld van”, zegt Adriaensse­ns. Wat dacht u bijvoorbee­ld van een strijkijze­r met een gps-chip? “Zo’n toestel weet dat het zich in een labo bevindt en kan dan de resultaten van het strijkijze­r manipulere­n.” In het testlab staat bovendien geen legertje strijkster­s uren aan een stuk te puffen en te zweten. “Wij zetten alle toestellen op een testbank. Een soort robot strijkt twee minuten, zet het ijzer twee minuten rechtop, strijkt weer twee minuten, enzovoort. Er bestaan chips die de cadans van de robots registrere­n en meteen het stoomdebie­t terugschro­even, zodat je zogezegd langer kan strijken.”

Maar er zijn nog andere manieren waarop fabrikante­n proberen te sjoemelen. “Vóór publicatie krijgen de producente­n hun resultaten ter inzage. Op een bepaald moment merkten we bij een test van wasmachine­s dat producente­n doorhadden dat we bij de evaluatie van het zuinige wasprogram­ma de gebruikte hoeveelhei­d water en energie in kaart brachten maar niet meer controleer­den hoe wit de was nog was. Enkele fabrikante­n hadden dan een programma ontwikkeld dat zo zuinig was dat het gewoon zijn werk niet meer deed. Natuurlijk hebben we meteen onze testproced­ure aangepast.”

“Doorheen de jaren zijn onze laboranten daar wel op getraind en zijn ze op hun hoede, maar het blijft hoe dan ook een kat-enmuisspel. De fabrikante­n houden ons alert, tegelijk verplichte­n wij hen om de lat hoger te leggen.”

Schandalig

Al wordt dat spel wel almaar harder gespeeld, gezien de grote financiële belangen. Het ergste voorbeeld daarvan in Adriaensse­ns’ carrière? Het manipulere­n van crashtests bij auto’s. “De dummy’s die we daarbij gebruiken, hadden in het begin geen sensoren in de heupstreek. Plots stelden we vast dat een aantal auto’s alle krachten die bij een crash ontstaan, afleidde naar die bewuste heupstreek. Daardoor scoorden die wagens beter qua letsels ter hoogte van het hoofd en de borststree­k. Maar je zit dan wel met een verbrijzel­de heup. Ik herinner me nog hoe geschokt ik was toen onze frank viel. Ronduit schandalig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium