Het Belang van Limburg

Iron Maiden: de hoogvliege­r op Graspop

- Mark VAN LUYK

Graspop was ook op de tweede dag helemaal uitverkoch­t, maar dat wist u al. De organisati­e wist een nooit gezien affiche bij elkaar te fietsen en op vrijdag was Iron Maiden de grootste hoogvliege­r op de wei in Dessel.

Yep, gisteren waren er enige frustratie­s op de wei in Dessel, maar uitverkope­n doe je nu eenmaal niet zonder schade en schrammen. Vandaag ging het allemaal een stuk vlotter. Ook al omdat alle campingbew­oners stonden waar ze moesten staan en de doortocht aan de inkom een stuk vlotter ging. Graspop had ook op vrijdag een leuke affiche samengeste­ld. Geschminkt­e bands als Avatar en Powerwolf deden hun best, al onthielden we aan het eind van de avond toch vooral dat ze geschminkt waren.

Dat er op Graspop plaats is voor bands als Hollywood Undead spreekt voor de organisati­e. Niet bepaald heavy metal en met flinke geuten hiphop, maar wel erg leuk om mee te maken. Bands als Avenged Sevenfold en Killswitch Engage timmeren al jaren aan de weg om ooit het hoogste van het hoogste te bereiken: de affiche op Graspop afsluiten. Iets wat noodzakeli­jk is, want Ozzy Osbourne is al 69 en Rob Halford (Judas Priest) 66, dus dan weet je dat die het niet meer lang gaan uitzingen. Wat je als metalband het meest nodig hebt, zijn songs die door iedereen worden meegezonge­n met een pilsje in de hand. En op dat vlak zetten we al onze beurscente­n op Killswitch Engage. Dat is op dat vlak een sterke band mét toekomst

In de tenten was trouwens niet alleen plaats voor opkomend talent dat ooit naar het hoofdpodiu­m moet doorstoten, maar ook voor geweldige oude gloriën als The Darkness. Ook de tenten zaten afgeladen vol.

Iron Maiden

Toch was het duidelijk dat vrijdag de hele wei was komen opdagen voor Iron Maiden. Het is haast niet te geloven hoe die Britse metalband al sinds eind jaren ‘70 zo fris blijft klinken en de hele wei meekrijgt, van oude zak tot jonge snaak.

Dat Spitfire-vliegtuig dat meteen vanaf het begin boven de hoofden van de band vloog, kon natuurlijk wel tellen. Gevolgd door toepasseli­jke nummers als ‘Aces High’ en ‘Where Eagles Dare’. Op amper een kwartier tijd wist de energieke frontman Bruce Dickinson drie keer van outfit te wisselen en volgden straffe metalklass­iekers als ‘2 Minutes to Midnight’ en ‘The Trooper’. Iron Maiden koos dit keer niet voor de meest voor de hand liggende nummers, maar toch klonk het allemaal even sterk en strak. Bruce Dickinson wordt in augustus 60. Laat ons hopen dat hij het net als Ozzy nog minstens negen jaar volhoudt op Graspop.

→ Bekijk ons sfeerversl­ag vanop de festivalwe­ide op www.hbvl.be/festivals

 ?? FOTO JEF MATTHEE ?? Iron Maiden was weer in topvorm
FOTO JEF MATTHEE Iron Maiden was weer in topvorm

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium