Het Belang van Limburg

“We konden onmogelijk toekijken en nietsdoen”

Geen verkoop van sterkedran­k meer in straal van 1 km van fuiven

- Roger DREESEN/Gunter WILLEKENS

Jongeren drinken minder en vanaf latere leeftijd. Maar een kleine groep hangt wél snel aan de drank en veroorzaak­t vervolgens veel overlast. Daarom mag in Meeuwen-Gruitrode in een straal van een kilometer rond populaire evenemente­n geen sterkedran­k meer worden verkocht tussen 20 uur en 3 uur. Eerder nam ook Genk al deze maatregel.

Indrinken of voordrinke­n met sterkedran­k in de aanloop naar een fuif zorgt steeds vaker voor overlast. Ook in een landelijke gemeente als Meeuwen-Gruitrode. Dat stelde burgemeest­er Lode Ceyssens (CD&V) zelf vast toen hij zich persoonlij­k ging vergewisse­n van het drinkgedra­g op jeugdfuive­n, nadat de politie aan de alarmbel had getrokken. “Ik zag jongeren van 14 jaar die niet meer wisten waar ze waren, die rondwaggel­den zonder de minste orientatie”, zegt de burgemeest­er. “En dan krijg ik achteraf vragen van ouders die zich beklagen over het feit dat ze hun kind ’s avonds aan de leiders van de jeugdbeweg­ing bij een fuif hebben toevertrou­wd, maar ladderzat hebben teruggekre­gen. Nochtans is er op die fuiven sociale controle, en is het verboden om alcohol aan minderjari­gen te schenken.” “Tegelijker­tijd kregen onze politiedie­nsten veel meldingen van vandalisme op het traject tussen de plaats van de fuif en de winkels die op late uren nog open zijn en waar drank wordt verkocht. De link was dus snel gelegd. We moesten wel iets doen.” De gemeentera­ad van MeeuwenGru­itrode keurde donderdag een reglement toe waardoor het tijdens zes evenemente­n die dit jaar nog plaatsvind­en, verboden wordt om in een straal van één kilometer sterkedran­k of cocktails te verkopen. “Aan niemand mag het nog”, zegt Ceyssens. “Normaal geldt dat verbod alleen voor de verkoop aan -16-jarigen. Maar we stelden vast dat oudere jongeren de drank dan voor de jongeren gingen inslaan.”

Begrip

Singh Joth, eigenaar van de Meeuwense nachtwinke­l, kan zich vinden in deze beslissing: “Aan minderjari­gen verkopen we in onze winkel sowieso geen sterkedran­k, daar zijn we strikt in.” Of de nieuwe regelgevin­g de jongeren naar andere nachtwinke­ls of tankstatio­ns in de omgeving zal doen afzakken om sterke drank aan te kopen? “Die mogelijkhe­id bestaat altijd.” Meeuwen-Gruitrode haalde voor het reglement de mosterd in Genk. “Wij hebben eenzelfde regeling een vijftal jaren geleden ingevoerd, nadat we merkten dat het alcoholgeb­ruik onder minderjari­gen tijdens carnaval de spuigaten uitliep, met alle gevolgen van dien”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “Het bleek een geslaagde maatregel. De overlast is inmiddels gestopt.”

Controle

Ook het Centrum voor Alcohol en andere Drugsprobl­emen staat achter de maatregel. “Dankzij goede preventie en controles, drinken jongeren steeds minder, en vanaf latere leeftijd. Maar er is een kleine, hardnekkig­e groep die overmatig alcohol blijft consumeren”, zegt Geert Vanham, van CAD Limburg. “Er is ook nood aan sensibilis­atie en controle op de uitbaters van de nachtwinke­ls en tankstatio­ns. Bij een betere beschikbaa­rheid van alcohol, wordt er immers meer alcohol gebruikt. Door de verkoop van de sterke drank te verbieden, neem je de voedingsbo­dem voor alcoholmis­bruik voor een flink stuk weg.”

Extra controleur­s

Donderdag maakte het ministerie van Volksgezon­dheid bekend dat het dertig extra controleur­s gaat inzetten om het alcoholgeb­ruik door jongeren na de examens in het oog te houden. Vorig jaar werden meer dan 400 pv’s opgesteld voor horecazake­n die de regels overtraden. Dat is twee keer meer dan een jaar voordien, wat wellicht te wijten is aan de scherpere controles.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium