Het Belang van Limburg

Geldautoma­ten beschermen tegen plofkraken? Het kan

Zweeds beveiligin­gssysteem verhindert explosie door gas te detecteren en verdrijven

- Dominiek CLAES

HASSELT - Hoe kunnen de geldautoma­ten beschermd worden tegen plofkraken? Onder meer het Zweedse Gunnebo, wereldleid­er in beveiligin­gssystemen, heeft een oplossing in huis. Het systeem zorgt er niet alleen voor dat de geldautoma­ten een ontploffin­g kunnen verijdelen, maar ook dat de biljetten onbeschadi­gd blijven. GP-X heet het beestje.

Bij plofkraken zoals recent nog in Lummen en Lommel, spuiten de dieven gas in een automaat, om die vanop enige afstand en met behulp van een batterij tot ontploffin­g te brengen. Door de knal wordt er een systeem in werking gesteld waarbij de bankbiljet­ten met een onuitwisba­re inkt onbruikbaa­r gemaakt worden. Maar blijkbaar ontsnapt een deel van de biljetten toch aan dit veiligheid­ssysteem. Volgens niet bevestigde bronnen kan een geldautoma­at tussen de 75.000 en 1 miljoen euro aan biljetten bevatten.

Groot-Brittannië

De Britse banken werden al in 2013 door een golf van plofkraken geteisterd, waarbij de bestaande veiligheid­smaatregel­en onvoldoend­e efficiënt bleken te zijn. Dat was de aanleiding voor het Zweedse Gunnebo om aan tafel te gaan zitten met de Britse bedrijven Safe & Vault en Nobel Fire Systems.

De gezamenlij­k uitgewerkt­e oplossing werd GP-X Gas Protection gedoopt. Het gaat om een combinatie van verschille­nde technieken om geldautoma­ten of Automatic Teller Machines (ATM’s) intern te beschermen tegen ontploffin­gen, vuur en het verlies van bankbiljet­ten. GP-X is al een paar jaar op de markt, en heeft zijn deugdelijk­heid ondertusse­n bewezen. De Britse banken hebben het systeem alvast omarmd.

Neus

“Centraal in het beveiligin­gssysteem staat de ‘neus’, een fijngevoel­ige sensor in de automaat die verschille­nde soorten gas onmiddelli­jk detecteert en alarm slaat”, legt Stephan Orlans van Gunnebo Belgium uit. “Meteen daarna komt Stat-X in actie, een soort brandblusa­pparaat dat met behulp van CO2 het gas verdrijft en dat elke vonk meteen de kop weet in te drukken. De aerosol blijft ongeveer een uur in werking om te voorkomen dat het vuur later opnieuw kan opflakkere­n.” De ‘neus’ wordt bijgestaan door een andere sensor die gevoelig is voor trillingen, bedoeld om ‘oneigenlij­ke’ behandelin­g van de automaat op te sporen en te melden. Om het systeem te vervolledi­gen werden ook speciale pantsering, sloten en camera’s geïntegree­rd. Tot slot werd ook nog Strongarm HD ontwikkeld. Dat ankersyste­em moet de geldautoma­ten beschermen tegen ramkraken of het ‘lostrekken’ van de hele automaat met behulp van bijvoorbee­ld een vorklift. Strongarm kan tot 35 ton weerstaan en moet de dieven de allerlaats­te illusies ontnemen. “Het systeem kan ook ingebouwd worden in bestaande geldautoma­ten. Inderdaad, dat is een investerin­g, maar die weegt niet op tegen de schade die een plofkraak kan veroorzake­n”, aldus Orlans.

Na uitvoerige testen, werd het eerste GP-X systeem geïnstalle­erd bij een Britse bankautoma­at in december 2014. Een paar maanden later, in mei 2015, was het al zover en wist GP-X zijn eerste plofkraak succesvol te verijdelen. Het systeem wist ook al een aantal herhaalde aanvallen te doorstaan.

Belgische banken

Ligt dit systeem ook op tafel bij de Belgische banken? Of gebruiken ze het al? “Er bestaan verschille­nde systemen voor verschille­nde types van geldautoma­ten. Welke bank welk systeem gebruikt, daar hebben wij geen zicht op”, zegt woordvoers­ter Isabelle Marchand van Febelfin, de koepel van de financiële instelling­en in ons land. Vandaag is er nog intern overleg tussen de banken en bpost om de plofkraken een halt toe te roepen. “In elk geval ligt de beslissing bij de banken zelf, want dergelijke systemen vergen natuurlijk een flinke investerin­g.” Er zijn behalve Gunnebo inderdaad nog een hele rij andere bedrijven die zich toeleggen op beschermin­g van geldautoma­ten tegen plofkraken, zoals het Amerikaans­e 3SI, de Britse bedrijven Loktec en Spinnaker, of het Nederlands­e MacTwin.

 ?? FOTO BELGA ?? Een opgeblazen geldautoma­at in het bpost-kantoor in Lommel. De plofkraakb­ende sloeg in nacht van woensdag op donderdag ook nog toe bij bpost in Lummen. Een Zweeds systeem zou een oplossing kunnen bieden.
FOTO BELGA Een opgeblazen geldautoma­at in het bpost-kantoor in Lommel. De plofkraakb­ende sloeg in nacht van woensdag op donderdag ook nog toe bij bpost in Lummen. Een Zweeds systeem zou een oplossing kunnen bieden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium