Het Belang van Limburg

Kunstmatig­e raten vergroten overleving­skansen honingbij

De Lieteberg investeert in unieke machine

- Miranda GIJSEN

De Lieteberg investeert samen met de Limburgse Imkersbond in een kunstraatm­achine. Die moet ervoor zorgen de overleving­skansen van de honingbij vergroten. “Kunstmatig­e raten worden gemaakt van bijenwas. Als de imker straks met zijn eigen bijenwas kunstraat kan produceren, verlagen we de kans dat er ziektes in de bijenkast komen”, zegt Wim Tollenaers van De Lieteberg.

Je kan kunstraat nog het best vergelijke­n met een bouwplaat van Lego, waarop je vervolgens met blokjes kan bouwen. Bij de bijen gaat het net zo. Honingbije­n maken honingrate­n van was uit klieren aan de onderkant van hun achterlijf. Zo’n honingraat bestaat uit zeshoekige cellen die gemaakt zijn van bijenwas. “Imkers bevestigen een dunne kunstraat in het raam waarop de werkbijen vervolgens de cellen bouwen van de honingraat”, licht Wim Tollenaers van De Lieteberg toe. “Doordat dit kunstraat voorgevorm­d is, gaan bijen minder ‘wild’ bouwen. Zo kunnen ze de tijd die ze anders gebruiken om was te produceren voor de bouw van de raat investeren in de productie van honing.” Samen met de Limburgse Imkersbond, die vandaag 950 leden telt, investeert De Lieteberg nu in een automatisc­he kunstraatm­achine. “Kunstraat maken is een tijdrovend­e bezigheid wanneer je dat manueel moet doen. Je bent al snel een uur bezig om een kilo te produceren. Vandaar dat veel imkers ook kunstraat kopen bij een washandela­ar die deze bestelt in China, Zuid-Amerika of Afrika. In 2016 is op die manier vervuilde kunstraat in bijenkaste­n terechtgek­omen. De bijenwas bleek vermengd te zijn met stearine (een bestanddee­l van rundervet, ndvr.). Dat is erg giftig voor bijen, waardoor er veel sterfte was. In Nederland loopt hierover nog altijd een rechtszaak. Om zulke risico’s uit te sluiten willen we nu investeren in een automatisc­he kunstraatm­achine. Met zo’n machine maken we vijftien kilo in een uur tijd.”

Alle imkers kunnen vanaf het najaar van 2019 gratis bij De Liete- Wim TOLLENAERS

De Lieteberg berg terecht om van hun eigen bijenwas kunstraat te laten maken. “Zo sluiten we de kringloop en zijn we zeker van de kwaliteit van de kunstraat. Daardoor minimalise­ren we de kans op ziekte of sterfte in de bijenkast.”

Subsidies

De Lieteberg zet met dit project ook in op sociale tewerkstel­ling. Daarnaast zullen imkers geïnformee­rd worden over hoe ze met een minimum aan inspanning een maximale kwaliteit aan bijenwas kunnen produceren. Het totale project wordt geraamd op 65.000 euro en mag rekenen op een toelage van ruim 42.000 euro van Vlaams minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) en de provincie Limburg. “In totaal wordt meer dan 2,3 miljoen euro geïnvestee­rd in het Limburgse platteland. Tien projecten, waaronder De Lieteberg, mogen rekenen op Vlaamse, provincial­e en/of Europese middelen”, besluit gedeputeer­de van Platteland Inge Moors (CD&V).

Vandaag kopen imkers vaak kunstraten in het buitenland. Zo zijn er al vervuilde exemplaren in bijenkaste­n terechtgek­omen

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De kunstraat wordt bevestigd in een raam dat vervolgens in de bijenkas wordt geplaatst.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De kunstraat wordt bevestigd in een raam dat vervolgens in de bijenkas wordt geplaatst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium