Het Belang van Limburg

“Ik nader de top tien”

ELISE MERTENS verlaat Parijs met gemengde gevoelens

- Marc VERMEIREN in Parijs Van onze verslaggev­er Marc VERMEIREN in Parijs

De laatste Belg (m/v) heeft Parijs verlaten. Elise Mertens verloor kansloos van Simona Halep in een wedstrijd die vooral toonde dat er tussen de nummer 1 van de wereld en de nummer 16 nog een aanzienlij­ke kloof gaapt. “Zij speelde gewoon te goed voor mij”, analyseerd­e Mertens eerlijk. “Ik nader de top tien, maar ben er nog niet helemaal.”

Zo stond ze daar op Court Philippe-Chatrier, a sky full of stars, waar gisteren ook Simona Halep, Rafael Nadal, Caroline Wozniacki, Maria Sharapova en Serena Williams geprogramm­eerd stonden. Verzameld maakt dat 46 Majors, een stuk of vijf jaar polepositi­on en talloos veel miljoenen prijzengel­d. Ondanks al dat geweld toonde Mertens geen spoor van plankenkoo­rts. “Het is zelfs leuk om in zo’n stadion aan te treden tegen een topspeelst­er. Stress bezorgt me dat niet, hoor. Ik kon echt vrijuit spelen. In het begin van de match klampte ik trouwens redelijk aan, maar dat volstaat natuurlijk niet tegen zo’n topper.”

Gemengde gevoelens

Vanaf 3-2 in de eerste set ging het inderdaad razendsnel naar 6-2 en 6-1. Mertens knokte wel, maar kon nog amper één game binnenhale­n. “Ik maakte te veel fouten, wilde te veel en speelde te agressief. Na die eerste set zag ik geen oplossing tegen haar overmacht. Halep was overal, heel stabiel en ze verdedigde sterk. Topniveau, kortom. Ik ben al eens teruggekom­en uit een 5-0-achterstan­d, al was dat natuurlijk niet tegen Hamoet lep, die nog beter speelde dan in Madrid (waar ze een zieke Mertens met 6-0, 6-3 afpoeierde, nvdr.). Als ze zo speelt, is Halep topfavorie­te voor de eindzege.”

Met een vierde ronde ging de 22jarige Limburgse een stap hoger dan in 2017, de voornaamst­e ambitie waarmee ze naar Parijs was afgezakt. “Na deze wedstrijd voel ik me een beetje triest, maar al bij al ben ik niet ontevreden over mijn tornooi. Ik haalde toch de tweede week van een grand slam. Gemengde gevoelens, dus.” Simona Halep: een taai opdondertj­e van 1m67, maar wat een stevige biceps en afgetraind­e schouders. Ligt in die kracht ook nog een verschil? “Dat is alleszins een van de aspecten waaraan ik werk in de fitness. En ook mijn opslag nog stabieler. Uit zo’n wedstrijde­n - tegen de besten van de wereld - kan ik alleszins enorm veel leren. Het klinkt misschien raar, maar daarom houd ik ook van dergelijke ontmoeting­en. Hoe vaker ik tegen de beteren speel, hoe sneller ik in die top tien raak.”

Ik ben vier jaar jonger dan Halep, maar wil wel even goed worden

Elise MERTENS

Goffin inhalen?

Zal Elise Mertens weldra David Goffin inhalen als beste landgenoot (m/v) met een tennisrack­et? Goffins plaats lijkt onder druk te staan, terwijl Mertens’ resultaten dit seizoen uitzicht bieden op verdere vooruitgan­g. In de grastornoo­ien richting Wimbledon heeft ze de volgende weken alvast weinig punten te verdedigen.

“Ik nader die top tien, al ben ik er nog niet helemaal. De match tegen Halep laat dat misschien niet vermoeden, maar ik denk wel dat plaatsje waard te zijn. Kijk maar naar mijn prestatie tegen Gavrilova, toch ook iemand uit de top dertig. Hoe dan ook, ik geloof in mezelf. Ik ben vier jaar jonger dan Halep, maar wil wel even goed worden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium