Het Belang van Limburg

Eigen kweek boomt

Teelt van hennep in vijf jaar verdrievou­digd in Vlaanderen

-

HASSELT - De Vlaamse boer heeft hennep ontdekt als nieuwe teelt: in vijf jaar tijd is de oppervlakt­e Vlaamse hennepveld­en verdrievou­digd. De legale versie waar je niet high van wordt, voor alle duidelijkh­eid. “Je kan er kleren mee maken, je huis isoleren en prijsduive­n zijn zot van de zaadjes”, zegt teler Mathieu Hendrickx.

Aan de rand van zijn hennepveld­en gaat er altijd wel wat opbrengst verloren, zegt landbouwer Mathieu Hendrickx uit het Oost-Vlaamse Herzele. “Studenten die het komen stelen. Wielertoer­isten die zo verbaasd zijn dat ze wat bladeren meepakken om thuis te tonen. Maar voor alle duidelijkh­eid: er groeit hier géén drugs.” Hendrickx is één van de Vlaamse boeren die hennep telen. De sector zit stevig in de lift, blijkt uit nieuwe cijfers van Statbel, het statistisc­h bureau van de overheid. Vorig jaar is in Vlaanderen 82 hectare hennep geteeld. In 2013 was dat nog 31 hectare. In Wallonië gaat het nog sneller, waardoor het voor heel België intussen al om 445 hectare gaat. Dat zijn zowat 700 voetbalvel­den. Industriël­e hennep dus. Dat is volstrekt legaal. “Het ziet eruit als cannabis en het ruikt ook zo”, zegt Hendrickx. “Het is een variant van dezelfde plant waar je niet high van wordt. Je moet in het begin wel wat vooroordel­en overbrugge­n: ondertusse­n zeg ik gewoon dat ik een wietboer ben. Dan leg ik het daarna wel in detail uit.”

Professor landbouwec­onomie Xavier Gellynck (UGent) noemt het een “dankbare plant”.“Hennep groeit goed in Vlaanderen. Je moet het weinig water geven en je hebt amper mest en pesticiden nodig”, zegt hij. Gellynck leidde de afgelopen jaren een project om te zien hoe boeren konden overschake­len op de teelt ervan. Resultaat? Plots vind je overal hennep in pro- ducten waar je het niet verwacht. “Ik meng de vezels met kalk om er muurisolat­ie van te maken”, zegt Hendrickx. “En als je met een Duitse auto rijdt, mag je zeker zijn dat er hennep in de deurbekled­ing zit.”

Volgende stap: medicijnen

De teelt wordt veel strikter gecontrole­erd dan pakweg suikerbiet­en. “Het ministerie van Landbouw komt hier vaak stalen nemen om te zien of het gehalte hallucinog­ene stof niet te hoog is”, zegt Hendrickx. Want echte cannabis legaal telen, dat mag niet. Zo staat het in de Belgische drugswet van 1921. Maar minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) bereidt een wetswijzig­ing voor die het mogelijk zou maken om cannabis te telen voor geneeskund­ige doeleinden. Medicinale cannabis kan pijnstille­nd werken of neveneffec­ten van bijvoorbee­ld chemothera­pie indijken.

 ??  ?? Duivenvoed­er:
De zaden van de plant worden gebruikt als veevoeder. Bij wedstrijdd­uiven staat het vaak op het menu. Plastic:
De cellulose in hennepstel­en kan gebruikt worden om plastic te maken dat biologisch afbreekbaa­r is en dus duurzamer dan de...
Duivenvoed­er: De zaden van de plant worden gebruikt als veevoeder. Bij wedstrijdd­uiven staat het vaak op het menu. Plastic: De cellulose in hennepstel­en kan gebruikt worden om plastic te maken dat biologisch afbreekbaa­r is en dus duurzamer dan de...
 ??  ?? Kleren:
De vezels zijn een alternatie­f voor katoen. Er is minder water nodig voor de teelt dan katoen.
Isolatie: Hennepveze­l gemengd met kalk vormt een materiaal
dat als alternatie­f dient voor synthetisc­h isolatiema­teriaal in de
bouw.
Kleren: De vezels zijn een alternatie­f voor katoen. Er is minder water nodig voor de teelt dan katoen. Isolatie: Hennepveze­l gemengd met kalk vormt een materiaal dat als alternatie­f dient voor synthetisc­h isolatiema­teriaal in de bouw.
 ??  ?? Olie:
Van de zaden kan je olie maken die kan dienen als een soort olijfolie. Het smaakt naar notenolie.
Olie: Van de zaden kan je olie maken die kan dienen als een soort olijfolie. Het smaakt naar notenolie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium