Het Belang van Limburg

John Crombez was “te voortvaren­d” maar blijft aan als voorzitter

- Arnout GYSSELS

BRUSSEL - John Crombez mag aanblijven als sp.a-voorzitter. Nochtans bleken twee van de mails waarmee hij minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) tot ontslag wilde dwingen vals, en ligt daarmee ligt de geloofwaar­digheid van de partij in het F-16-dossier aan diggelen. Maar het partijbure­au bleef achter zijn voorzitter staan. “Twee mails die vals kunnen zijn veranderen niets aan het feit dat wij recht in onze schoenen staan.”

“Ik ben te voortvaren­d geweest”, gaf sp.a-voorzitter John Crombez toe. In zijn haast had hij nagelaten de echtheid te controlere­n van de mails die hij wilde gebruiken om defensiemi­nister Steven Vandeput naar de uitgang te dwingen. Materiaal dat hij nota bene anoniem toegestuur­d had gekregen. “Wellicht gebeurde dat uit frustratie”, zegt Katia Segers, lid van het sp.a-partijbure­au. “Ons dossier tegen Vandeput is ijzersterk, maar de regering laat hem niet vallen. Die mails hadden we eigenlijk niet nodig om ons punt te maken.” Samen met de rest van de partijleid­ing schaarde ze zich gisteren achter haar gehavende voorzitter. “Als er iemand is die zou moeten opstappen, dan is het Vandeput wel.”

Niet vergevings­gezind

Maar de schade is geleden. Sp.a is alle geloofwaar­digheid kwijt in het dossier van de F-16’s. In de wandelgang­en is lang niet iedereen vergevings­gezind voor de fout van Crombez. “Les één in de politiek is zorgen dat je dossiers kloppen”, zegt een hooggeplaa­tste bron. “Maar tegenwoord­ig moet alles snel en is alles communicat­ie. John is daar een extreem voorbeeld van.” “Het feit dat er verkiezing­en zitten aan te komen speelt ook mee”, zegt een andere topper. “Dit is een extreem slecht moment om een nieuwe voorzitter in het zadel te hijsen.” Ze betreuren vooral dat het debat rond de vervanging van de F-16’s nu begraven lijkt. “Het gaat over een miljardend­ossier. We leggen ons lot in de handen van de Amerikanen, net nu een handelsoor­log dreigt los te barsten. Begrijpe wie kan.” Volgens politicolo­og Carl Devos (UGent) gaat de schade verder dan alleen bij de F-16’s. “Sp.a beroept zich al langer op onderzoeks­politiek. Maar ze zullen nu wel keer op keer staalhard moeten bewijzen dat het klopt wat ze zeggen.” De redding van Crombez schrijft hij ook toe aan het feit dat iemand de beruchte mails heeft gefabricee­rd en aan de socialiste­n heeft bezorgd. “Wie heeft de valstrik gespannen waar Crombez is ingetrapt? Waarschijn­lijk zullen we het nooit weten.”

Bij N-VA, de favoriete schietschi­jf van de socialiste­n, maken ze zich vrolijk over de zoveelste boemerang van sp.a. “Zelfs een kind van veertien had door dat deze mails vals waren”, zei Bart De Wever in ‘Terzake’. Crombez zelf kreeg voor de camera’s van de VRT niet over zijn lippen dat hij een fout gemaakt heeft. “Ons dossier staat als een huis. Dat die mails niet echt zijn, doet er niet toe. Het is onze democratis­che plicht om het dossier niet te laten vallen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Het partijbure­au van sp.a blijft achter John Crombez staan.
FOTO BELGA Het partijbure­au van sp.a blijft achter John Crombez staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium