Het Belang van Limburg

Overvaller­s blazen geldautoma­ten op

Overvaller­s blazen geldautoma­ten van ING in Kinrooi op

- Phillip PERGENS/Nancy VANDEBROEK

Ik zag felle lichten binnenin de bank. Blauwe en oranje flitsen die het kantoor vanbinnen helemaal verlichtte­n

getuige Pieter BRUCKERS

KINROOI - Vier gemaskerde mannen hebben maandag in de vroege ochtend twee geldautoma­ten van het ING-kantoor in hartje Kinrooi opgeblazen. De hele buurt schrok wakker terwijl de daders zoveel als mogelijk dwarrelend­e eurobiljet­ten bij elkaar graaiden en op de vlucht sloegen. De plofkraak werd enkele weken geleden getipt bij de politie, maar de informatie was blijkbaar te vaag om de overval te voorkomen. “Een luide ‘ja’ en meteen volgden twee enorme knallen elkaar op”, vertelt een geschrokke­n buurtbewoo­nster.

Het Dorpsplein in Kinrooi vormde gisteren het decor van een erg drieste bankoverva­l op het INGkantoor. Vier gemaskerde en in het zwart geklede mannen gebruikten explosieve­n om de twee geldautoma­ten op te blazen. De daders hadden de enorme impact blijkbaar niet zien aankomen: het hele filiaal werd vernield en ze wisten enkel de in het rond dwarrelend­e geldbiljet­ten buit te maken. De feiten speelden zich af rond 3.50 uur. Omwonenden waren getuige van de spectacula­ire diefstal die een kwartier zou duren. Op bewakingsb­eelden is te zien hoe een zwarte Audi A5 eerst de bank voorbijrij­dt. De bestuurder zet de wagen dan in achteruit en parkeert zijn auto met de kofferbak richting bankkantoo­r. Drie anderen, onherkenba­ar door hun kleding, stappen uit en hollen meerdere keren het kantoor binnen en buiten. Ze hebben zaklampen en lijken spullen naar binnen te dragen. “Ik werd wakker toen ze het glas van de toegangsde­ur insloegen. Vanuit de slaapkamer zag ik hoe ze te werk gingen”, vertelt een buurvrouw. “Eerst klonk een luide ‘ja’, gevolgd door twee enorme knallen.”

Druk bezig

Na de explosies komt uit het bankkantoo­r een dikke rookpluim die zich over de hele straat verspreidt. De daders laten zich echter niet van de wijs brengen en lopen opnieuw over en weer. Ze laden hun buit in de kofferruim­te waarna ze instappen en de chauffeur, die al die tijd achter het stuur was blijven zitten, het gaspedaal induwt.

Een andere buurvrouw maakt intussen zo veel mogelijk foto’s: “Ze spraken Nederlands en waren heel druk in de weer. Ze hadden totaal geen oog voor eventuele getuigen. Ik belde meteen de politie maar probeerde, terwijl ik me in het donker verschanst­e, foto’s van hen te maken. Ik heb nog nooit zoveel schrik gehad. De zenuwen gierden door mijn keel. Ik was gigantisch opgelucht toen ik die blauwe lampen in de verte zag aankomen. De daders waren toen wel al uit het zicht verdwenen.” Ook Pieter Bruckers kan niet geloven wat hij zag. Hij woont bij zijn ouders aan de overkant van het plein: “Mijn vader hoorde eerst glasgerink­el. Iedereen schrok wakker. We zagen toen meerdere mannen aan de bank staan. Hun lichaamsta­al verraadde meteen dat ze iets van plan waren. Dan zag ik felle lichten. Blauwe en oranje flitsen die de bank vanbinnen helemaal verlichtte­n. We sloegen alarm en daarna ben ik nog mijn camera met de grootste zoomlens gaan halen. Ik probeerde de mannen te fotografer­en, maar het was donker en ze waren niet goed te zien. Het moest allemaal snel gaan en voor ik het goed en wel besefte, stapten ze met hun buit in de auto en stoven ze met de Audi weg richting Molenbeers­el. De nummerplaa­t konden we maar gedeelteli­jk zien en dat bleek niet voldoende voor de politie.”

Kleinere buit dan gedacht

Politiemen­sen zakten gisterocht­end massaal af naar Kinrooi. Ook leden van het gerechteli­jk

Ik belde meteen de politie maar probeerde, terwijl ik me in het donker verschanst­e, foto’s van hen te maken. Ik heb nog nooit zoveel schrik gehad

getuige

labo en van de ontmijning­sdienst DOVO kwamen ter plaatse. De omgeving werd hermetisch afgesloten voor het sporenonde­rzoek dat enkele uren in beslag nam. Omdat voor stabilitei­tsprobleme­n werd gevreesd, mochten de bewoners van de boven- en naastgeleg­en woningen niet naar huis voordat de brandweer het licht op groen zette. Dat was pas in de late voormiddag het geval.

De buit bedroeg volgens de eerste berichten 400.000 euro maar bleek later minder omvangrijk te zijn. “Concreet nazicht van de effectieve input en een verrekenin­g van de afhaalverr­ichtingen, alsook van het sowieso enorme verlies door de explosie, maken deel uit van het onderzoek”, zegt Anja De Schutter van het Limburgse parket.

“Bom was te krachtig”

“In de meeste van onze automaten hebben we plofkoffer­s die bij manipulati­e onzichtbar­e inkt op de biljetten achterlate­n waardoor ze onbruikbaa­r zijn”, aldus Julie Kerremans van ING. “We weten niet in welke mate dat bij dit incident heeft gewerkt, maar door de kracht van de explosie en de daarmee gepaard gaande chaos zal de buit sowieso kleiner zijn.” Personen die na de kraak in het bankkantoo­r zijn geweest, bevestigen dat: “Ik denk dat de explosieve­n te krachtig waren. Veel geld hebben ze niet kunnen meenemen. De hele bank lag na de kraak nog bezaaid met biljetten. Ze zijn urenlang bezig geweest met het opruimen ervan. De ravage is wel enorm: het plafond kwam volledig naar beneden. Op de plaats waar de automaten zaten, zijn twee grote gaten geslagen en zelfs de stenen binnenmure­n zijn door de luchtverpl­aatsing een heel stuk verschoven. De glazen ramen zijn gebarsten en stonden naar buiten. De bank zelf was al een tijdje dicht voor renovatiew­erken, maar ze zullen volledig opnieuw moeten beginnen”, klinkt het.

Plofkraken: een zeldzaamhe­id in ons land

Plofkraken zoals gisteren in Kinrooi zijn in ons land eerder een zeldzaamhe­id. “In 2015 en 2016 telden we er geen en in 2017 hadden we er twee, maar daarbij kon niets buitgemaak­t worden”, vertelt Isabelle Marchand van Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector. In Nederland werden de voorbije maanden dan weer wel meerdere plofkraken gepleegd, onder meer op een INGkantoor in Tilburg. Deze kraak mislukte, maar vertoont opvallende gelijkenis­sen met die in Kin- rooi.

De laatste plofkraak in onze provincie dateert van vier jaar geleden in Zonhoven. De kraak werd op 19 september in 2014 gepleegd op een geldautoma­at van een Argenta-kantoor in Zonhoven. In totaal werd toen 227.010 euro buitgemaak­t. Een 28-jarige Nederlande­r is voor de feiten opgepakt en veroordeel­d, hij was blijkbaar ook betrokken bij een mislukte plofkraak datzelfde jaar in Hamont-Achel.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto PHILLIP PERGENS ?? Het onderzoek nam gisteren flink wat tijd in beslag.
Foto PHILLIP PERGENS Het onderzoek nam gisteren flink wat tijd in beslag.
 ?? FOTO PHILLIP PERGENS ?? De opruimings­werken gingen gisteren al van start.
FOTO PHILLIP PERGENS De opruimings­werken gingen gisteren al van start.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium